Hoppa till huvudinnehåll

Sport

af Petersens förutspår tufft år för Bottas: Hamilton herre på täppan

Från 2017
Uppdaterad 16.01.2017 20:33.
Vitklädde F1-föraren Valtteri Bottas poserar bredvid glasvägg.
Bildtext Valtteri Bottas börjar som andreförare hos Mercedes, förutspår af Petersens.
Bild: All over press.

På måndagen blev det klart att Valtteri Bottas ersätter Nico Rosberg i Mercedes F1-stall. Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens menar att det är en jättechans för Bottas, men samtidigt inte någon lätt uppgift att ratta en F1-bil för Mercedes.

Yle Sportens Alf Strömberg ringde upp Fredrik af Petersens för kommentarer kring Bottas ettåriga kontrakt med Mercedes. Det ska till en början sägas att af Petersens ser både möjligheterna och utmaningarna.

Vad säger du om Mercedes val?

– Perfekt val. Kanske ännu mer för Valtteri än för Mercedes, därför att nu får han den chans som han förtjänar, och en bil som han kan vinna med. Okej, Williams var inte dålig, men inte lika bra som Mercedes, om man ska vara helt ärlig. Så han får en jättechans att visa vad han går för, analyserar af Petersens.

Tvåa i Mercedes bättre än att vara etta i Williams

af Petersens belyser att det inte är någon busenkel uppgift att köra för Mercedes. Han ser åtminstone tre stora "men" Bottas behöver övervinna för att klara sig i Mercedes.

– Men, och det är ett stort men, han kör ihop med en världsmästare som är brutal på banan, mycket egoistisk men en fantastisk racerförare. Jag är rädd för att Valtteri kommer bli nummer två i stallet. Fast å andra sidan, nummer två i Mercedes är kanske bättre än nummer 1 i Williams, analyserar af Petersens.

Valtteri Bottas
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Kan Bottas utmana Hamilton?

– Ja jag tror det men frågan är om han får. Samspelet mellan Nico och Lewis var inte särskilt bra. Nu har ju Nico dragit sig tillbaka och då är Lewis ensam herre på täppan och det är han som kommer bestämma i stallet. Valtteri får nog finna sig i att vara nummer två, men det ger honom mycket bättre chanser att komma på pallen mycket oftare, konstaterar af Petersens.

af Petersens grundar sitt påstående på de många dubbelsegrar Mercedes tagit under de senaste säsongerna. han tror att Bottas segerchanser ligger i att hans stallkamrat får problem.

– Jag tror nog att Valtteri kommer vinna minst ett lopp i år. Lewis bil kan gå sönder och då slår Valtteri till, menar af Petersens.

af Petersens ser ett annat möjligt problem i det att Mercedes meddelat sitt intresse för endera Sebastian Vettel eller Fernando Alonso. Bägge deras kontrakt går ut efter inkommande säsong.

– Deras kontrakt tar slut med Ferrari respektive McLaren, och då är frågan: var står Valtteri? Om Valtteri gör ett riktigt riktigt bra år kanske han får stanna kvar, säger af Petersens.

Bottas styrkor ligger i kommunikationen med teknikerna

Hur skulle du karaktärisera honom som förare om du jämför till exempel med Nico och hans styrkor?

– Jag kan inte Valtteri lika bra som Nico, men mitt intryck är att han är en förare som är mycket väl förberedd, och tekniskt mycket duktig, som talar med ingenjörerna på deras eget språk, och det är det som är det viktigaste, att man kan förklara in i minsta lilla detalj hur bilen uppför sig och vilka ändringar man vill ha.

– Valtteri är en mycket, mycket bra förare som inte fått chansen att visa vad han kan, säger af Petersens och syftar på att Williams gått bakåt det senaste året, vilket sliter på tävlingsnerverna.

Valtteri Bottas, Shangai, april 2015.
Bildtext Kommunikationen med serviceteamet blir viktig för Bottas.
Bild: EPA / All Over Press

af Petersens lyfter sedan fram ett tredje men gällande den nya bilen och samspelet mellan Bottas och Mercedes serviceteam.

– Återigen ett men. Det tar ett tag innan han kommer vänja sig vid ett, bilen som är helt annorlunda än den han kört de senaste åren. måste lära känna ingenjörer och mekaniker och lära sig hur de arbetar. Frågan är, ska han rätta sig efter dem eller de efter honom? Det kommer ta två, tre, fyra, fem lopp innan man pratar på samma nivå så att det inte blir missförstånd. Det svåraste blir att vänja sig med bilen, anser af Petersens.

Mercedes har ett tekniskt försprång

af Petersens tror att Mercedes kommer vara det snabbaste stallet i år också, eftersom man ifjol fick mycket resurser över för att utveckla bilen inför inkommande säsong sedan man säkrat VM-titeln.

– Enligt information jag snappat upp här och där under 2016 är att när man såg hur överlägsna man var (Mercedes) började man avlasta den tekniska avdelningen och börja studera och bygga bilen för 2017. De andra teamen hade inte råd med det då de försökte knappa in på Mercedes och vinna några lopp. Mercedes har redan nu ett tekniskt försprång som kan bli svårt att hinna i kapp. Mercedes ligger ett steg före alla andra, säger af Petersens.

Nico Rosberg solblänkt.
Bildtext af Petersens belyser det tekniska försprång Mercedes har.
Bild: All Over Press.

Slutligen ger af Petersens ger sin krassa syn på vad som krävs för att Bottas ska bli Mercedes försteförare:

– Att Lewis Hamilton flyttar till ett annat stall eller slutar, avslutar af Petersens.

Diskussion om artikeln