Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentet väljer ny talman – valkampanjen har varit upprivande

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 06:01.
Europaparlamentet i Strasbourg
Bildtext Europaparlamentet i Strasbourg
Bild: Bild: © Europaparlamentet - Audiovisuella enheten

EU-parlamentet väljer i dag ny talman. Valet har skapat en sällan skådad politisk cirkus och det kommer för ovanlighetens skull att krävas flera omröstningar innan parlamentets lyckas utse ny ledare.

Valet av EU-parlamentets talman eller president som det heter på flera språk brukar inte skapa några större kontroverser. Ofta kommer de politiska grupperna efter kohandel överens vem som blir talman och själva omröstningen är snarast en formalitet.

Den här gången är det annorlunda.

Inför dagens slutna folkomröstning har det pågått en öppen politisk strid och relationerna mellan de stora grupperna i parlamentet uppges vara djupt inflammerade.

Ingen vet heller med säkerhet vem som tar hem segern.

Politisk uppgörelse

Så var fallet inte efter EU-valet 2014. Då kom konservativa EPP och socialdemokratiska S&D överens om att turas om att sitta på talmansposten.

Antonio Tajani
Bildtext Antonio Tajani
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt uppgörelsen som då ingicks får S&D tillsätta talman första halvan och EPP den andra av den fem åriga mandatperioden. Tillsammans har de två grupperna den majoritet som krävs för att rösta fram talmannen vilket sker efter halva mandatperioden.

Tysken Martin Schultz från Socialdemokraterna S&D som hållit i ordförandeklubban de senaste fem åren (2,5 +2,5 år) hade ändå velat fortsätta som talman fram till nästa val 2019.

Men Schultz backades inte upp av den största gruppen i parlamentet, det konservativa EPP som hänvisade till uppgörelsen från 2014.

Schultz beslöt att lämna EU-parlamentet och valde den tyska inrikespolitiken i stället.

EPP valde den ärkekonservativa italienaren Antonio Tajani till sin kandidat.

Uppgörelsen dödförklarad

Men S&D ville inte ställa sig bakom Tajani och dödförklarade uppgörelsen och tillsatte istället sin ordförande Gianni Pitella, likaså italienare, till sin kandidat i talmansvalet.

Också liberala gruppen Alde struntade i den politiska överenskommelsen och presenterade sin ordförande, den tidigare belgiska premiärministern Guy Verhostadt, som en kompromisskandidat.

Gianni Pitella
Bildtext Gianni Pitella
Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Också de mindre grupperna lanserade sina kandidater och nu tävlar sex personer om att bli talman för EU-parlamentet.

Utgången är oklar och det kommer att krävas flera omröstningen innan en kandidat får över hälften av rösterna.

Valet av talman kör igång vid elva tiden på förmiddagen – men det är möjligt resultatet klarnar först sent på kvällen.

EU-motståndarna kan få större inflytande

EPP:s kandidat Tajani är förhandsfavorit och kan enligt förhandsspekulationerna ta hem segern med knapp marginal före sin landsman Pitella.

Men omröstningen är sluten vilket öppnar upp för Europaparlamentarikerna att rösta mot gruppen.

Om Tajani vinner skulle EPP sitta på alla tre tunga EU-poster. Både EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk representerar EPP.

Inför omröstningen har det pågått en öppen politisk strid där de två huvudkandidaterna EPP:s Antonio Tajani och S&D Pitella har gått hårt åt varandra.

EPP och S&D har tillsammans med Alde länge haft ett långtgående samarbetet för i EU-parlamentet.

Med den blocköverskridande politiska alliansen har de kunnat driva igenom lagstiftning trots motstånd från de EU-kritiska grupperna.

Men den upprivande valkampanjen kan nu försvåra det blocköverskridande samarbetet och således ge EU-motståndarna större inflytande i lagstiftningsarbetet.

EU-parlamentets talman har sedan Lissabonfördraget från 2009 och under Martin Schulz ledning blivit allt viktigare. Schultz lyckades under sina år vid makten höja talmannens profil både inom parlamentet och gentemot de övriga EU-institutionerna.

Diskussion om artikeln