Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Theresa May avslöjar britternas brexitplaner idag

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 10:52.
Theresa May
Bildtext Theresa May vill inte ha några halvmesyrer utan ett strikt utträde ur EU
Bild: EPA/WILL OLIVER

Storbritanniens premiärminister Theresa May avslöjar idag sina detaljerade målsättningar för brexit, förhandlingarna om ett utträde ur EU.

Hon väntas säga att britterna inte vill ha några halvmesyrer - en uppgörelse som lämnar Storbritannien halvt inne, halvt ute ur EU.

En del av talet har redan släppts till brittiska tidningar som The Telegraph och The Guardian som har stärkts i sin tro att May är för ett så kallat "hårt" eller strikt utträde.

- Inte något partiellt medlemskap, associerat medlemskap eller något som lämnar oss halvt inne och halvt ute, väntas May bland annat säga.

En ny modell

Tidningarna skriver att Theresa May kommer att lista tolv prioriteringar för utträdet.

En av de centrala punkterna är att hon vill ta kontroll över landets gränser och att Storbritannien inte skall tillhöra EU:s inre marknad.

- Vi eftersträvar inte någon modell som andra länder redan åtnjuter. Vi vill inte hålla kvar delar av medlemskapet då vi träder ut, sägs det i talet som hon håller i Lancaster House i London.

Investerarnas farhågor om en "hård" brexit verkar besannas vilket har drabbat pundets värde som har sjunkit till sina lägsta nivåer på över trettio år.

"Brexit är brexit"

May har ofta upprepat att "brexit är brexit" men inte givit något innehåll åt orden, vilket hon väntas göra idag inför utländska diplomater och EU-förhandlare.

- Vi söker ett nytt och jämlikt partnerskap mellan ett självständigt och självstyrande globalt Storbritannien och våra vänner och allierade i EU skall May säga i talet.

Det har gått över ett halvår sedan britterna överraskande röstade för ett utträde.

De konkreta förhandlingarna närmar sig vilket ökar trycket på premiärministern och hennes kolleger i regeringen.

Förtäckta hot

May väntas också understryka att det ligger i britternas intresse att det går bra för EU.

- Vi kommer att fortsätta att vara pålitliga, angelägna allierade och nära vänner. Vi vill köpa era varor, sälja våra och handla med er så fritt som möjligt.

Andra ministrar har däremot uttryckt förtäckta hot mot EU, bland dem finansminister Philip Hammond

Hammond sade i förrgår att han visserligen vill ha ett Storbritannien som "har en europeisk ekonomi, europeisk beskattning och europeiska begränsningar" men att det kan förändras om landet tvingas tävla med EU för att bibehålla sin konkurrensförmåga.

Diskussion om artikeln