Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slut på försöken att finna försvunna MH370

Från 2017
Det försvunna malaysiska flygplanet har sökts med hjälp av miniubåten Bluefin-21 i Indiska oceanen.
Bildtext Bland annat miniubåten Bluefin-21 har använts i försöken att finna vraket.

Spaningarna efter det försvunna malaysiska passagerarplanet MH370 läggs ner efter nära tre frustrerande år.

Spaningscentret i Australien meddelar att man lägger ner arbetet efter resultatlösa undersökningar i Indiska oceanen nära västra Australien.

Utredarna i Australien säger i ett gemensamt uttalande med Malaysia och Kina att undervattenspaningarna läggs ner med tungt hjärta.

- Trots alla försök att utnyttja den bästa tillgängliga vetenskapen och råd från proffs som är de bästa inom sitt område så har vi inte lyckats lokalisera flygplanet, sägs det i uttalandet.

Vrakdelar men inget plan

Olycksplanet var från Malaysia men de flesta av de 227 passagerarna och 12 besättningsmän ombord var från Kina.

Anhöriga till passagerare ombord på flyg MH370 samlas till ett möte i Kuala Lumpur ett år efter att passagerarflygplanet försvann.
Bildtext Anhöriga till passagerare ombord på flyg MH370 samlades till ett möte i Kuala Lumpur ett år efter att passagerarflygplanet försvann.
Bild: EPA/AZHAR RAHIM

Planet som var av typen Boeing 777, var på väg från Kuala Lumpur till Peking den 8 mars år 2014 då det försvann ur radarn över Sydkinesiska havet norr om Malaysia.

Över 20 vrakdelar har hittats sedan delar av planets ena vinge flöt i land på ön Réunion nära Madagaskar. Men själva planet och den svarta lådan har aldrig hittats.

Efterspaningarna kom att kosta över 150 miljoner euro.

Letade på fel plats

Australien, Malaysia och Kina har delat på kostnaderna och länderna beslöt gemensamt att inte fortsätta utredningarna i något annat område.

Offrens anhöriga har anledning att knota eftersom ländernas myndigheter nyligen medgav att man hela tiden har spanat efter planet på fel ställe.

Det australiska trafikministeriet medgav i december att nya utredningar visar att man genast borde ha inlett spaningarna norr om det område där man har kammat genom havsbottnen.

Australiens regering avslog i varje fall utredarnas begäran att få inleda efterspaningar i det nya, misstänkta området i Indiska oceanen.

Bild: EPA/AHMAD YUSNI

Nytt försök möjligt men osannolikt

De tre ländernas trafikministrar gav regeringen sitt stöd.

- Medan vetenskapliga studier har fortsatt att definiera möjliga områden så har man inte upptäckt någon ny information som skulle visa planets exakta läge, säger de i sitt uttalande.

Det är möjligt att utredningen kan fortsätta om någon rik individ eller organisation betalar för det, men än så länge har ingen erbjudit sig att finansiera försöket.

Offrens anhöriga har också anledning att vara kritiska mot myndigheter i flera länder eftersom informationen till dem och allmänheten har varit otydliga, ofullständiga och ibland felaktiga under utredningen.

Diskussion om artikeln