Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny parkeringsautomat väcker missnöje vid Borgå sjukhus

Från 2017
parkeringsautomat vid borgå sjukhus
Bildtext Många olika knappar på den nya parkeringsautomaten vid sjukhuset.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Utanför Borgå sjukhus är det kö på parkeringsplatsen. HNS har tagit i bruk två nya parkeringsautomater på parkeringsområdena P1 och P2. Kön orsakas av att användaren skall skriva in registernumret på bilen för att få en parkeringsbiljett.

- Jag betalar hellre böter på 50 euro än står här och köar, fräser en man efter en stund, går ur kön och in i sjukhuset.

En mamma med sina två barn lämnar sitt biljettköp på hälft. Hon måste gå tillbaka för att kolla registernumret på bilen. De som står i kön efter henne väntar tålmodigt på att hon ska komma tillbaka och avsluta sitt inköp. Hon får sin biljett och tar en till tur till bilen med det ena barnet i bilstol och det andra i handen. Biljetten ska ju som vanligt placeras i bilfönstret.

parkeringsautomat vid borgå sjukhus
Bildtext Kö vid automaten.
Bild: Yle/Joel Grönqvist

"Mig får ni inte skrika åt"

Raija Holstein-Pesonen sitter i växeln på Borgå sjukhus. Hon är ledsen. Kunderna som har problem med den nya automaten tar ut sin ilska på henne. Hon har varken bil eller körkort och har inget alls att göra med automaten. Hon råkar bara vara den som sitter i luckan närmast ingången.

- På fredagen stod här en aggressiv man som skrek åt mig, säger hon.

"Jag tycker att det är fel ställe"

En av dem som var på sjukhusområdet på fredagen var Sten Lindgren. Han var inte arg, snarare hjälpsam.

- Jag har varit här flera dagar och det har gått bra, men i fredags blev det en lång kö.

Lindgren fick hjälpa ett äldre par som inte förstod sig på den tekniskt utmanande automaten.

- Jag tycker att det är fel ställe. Om man tänker på åldringar och sådana som är sjuka är det fel ställe att sätta in en automat som är så här invecklad att man ska ange registernummer.

parkeringsautomat vid borgå sjukhus
Bild: Yle/Robin Halttunen

Har du varit där en gång så lär du dig, säger han. Men är du där första gången så går du tillbaka till bilen för att kolla registernumret.

- Nu är det lite halt, och är du en lite äldre person kan det vara svårt att gå.

Från HNS har man inte svarat på kritiken gällande den nya komplicerade parkeringsautomaten. Vi har försökt nå fastighetschef Ingemar Borgman, men utan resultat.

Till elbilsägarnas stora glädje har den förnyade parkeringsplatsen vid Borgå sjukhus två laddningsstationer för elbilar på P2.

Parkeringen vid Borgå sjukhus

  • Parkeringsarrangemangen vid Borgå sjukhus parkeringsområden P1 och P2 ändrade och blev avgiftsbelagda från början av januari 2017. Samtidigt upphörde parkeringens tidsbegränsning.
  • Parkeringen är avgiftsbelagd vardagar klockan 6 till 18. Parkeringen kan betalas med slantar, kreditkort eller Easypark-applikationen.
  • Sjukhusets övriga parkeringsområden (P3-P7) är fortfarande kostnadsfria och lämpar sig därmed för långtidsparkering.
  • Borgå sjukhus erbjuder som första sjukhus inom HNS två laddningsstationer för elbilar på parkeringsområdet P2.

Diskussion om artikeln