Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Axl Smith möter 33 smygfilmade sexpartners i Helsingfors tingsrätt

Från 2017
Uppdaterad 18.01.2017 16:30.
Åtalet mot Axl Smith lästes upp i Helsingfors tingsrätt i maj 2016.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Vad får en superpopulär programledare att i smyg filma personer som han har sex med? Och dessutom visa bilderna för kompisar? Det kanske klarnar under rättegången mot Axl Smith vid Helsingfors tingsrätt.

Det finns 33 målsägande i fallet, som även ur polisen synvinkel är rätt unikt. Fängelsestraff på maximalt ett år är inte uteslutet även om bötesstraff är det mest sannolika, säger rättslärda.

Elva sessionsdagar har reserverats för behandlingen av fallet.

Smith åtalas för tiotals fall av olovlig observation och dessutom tre fall av ärekränkning och två fall av spridning av information som kränker privatlivet.

Polisen tog emot 60 brottsanmälningar, av vilka 43 gick till åtalsprövning. I vissa fall kunde målsägarna inte nås och i några fall hade tiden straffrättsligt löpt ut.

Helt konkret har Smith smygfilmat en hel massa kvinnor i intima situationer i sitt sovrum, och också delat bilder vidare till bekanta via Whatsapp.

Smiths försvar har inte velat uttala sig före rättegången - man ger sin syn på sakernas tillstånd i rättssalen.

Rättegången förs bakom stängda dörrar. Domen kommer att vara offentlig, men namnen på de som berörs kommer att hemlighållas, meddelade domaren då rättegången inleddes.

Axl Smith på väg in till rättegång
Bildtext Axl Smith sade ingenting då han anlände till rättssalen.
Bild: Lehtikuva/ Martti Kainulainen

Det sunda förnuftet svek upprepade gånger

Enligt lagen innebär olovlig observation en situation där någon filmar eller fotograferar, alternativt tittar på bildmaterial som är taget på en plats inom hemfridszonen eller liknande, utan att den som blir filmad/fotad vet om det.

Det är motiverat att filma exempelvis en inbrottstjuv, men inte en sexpartner som inte vet om att det finns en kamera.

I mars 2016 kom det fram vad den nu 32-årige svärmorsdrömmen Smith har sysslat med. Karriärmässigt föll han från höga höjder.

Han tvingades lämna prestigefyllda förtroendeuppdrag, exempelvis i Unicef, och programledaruppdrag, bland annat i Voice of Finland.

Smith, som på sin blogg presenterar sig som artist, videofilmare, konstnärlig ledare och välgörare, har försvarat sig med att han lagt upp en övervakningskamera i sovrummet för att skydda sig själv.

Programledaren och dj:n Axl Smith.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Alla väntar med spänning på vilka fakta som den åtalade kan lägga fram till sitt försvar och hur han lyckas motivera behovet av videokamera i sängkammaren, säger professorn i straffrätt Matti Tolvanen i en intervju för MTV.

– Jag har bett om ursäkt av hela mitt hjärta säkert 800 gånger. Och jag kommer nog att göra det de följande 80 åren, har Smith skrivit på Facebook.

Kvarstår faktum att någonting har fått Smith att tro att han är i sin fulla rätt att videofilma det som händer mellan honom och de ovetande kvinnorna.

Olagligt att filma hemma?

Det finns inget helt klart svar på om det är olagligt att filma folk hemma hos sig om de som blir filmade inte vet om att de filmas.

- Enligt min uppfattning finns det i dag inget entydigt svar på denna fråga – säkert beroende på att lagen kom år 2000 och då fanns inte dagens tekniska övervakningsmöjligheter att tillgå på samma sätt som i dag, säger
Dan Frände som är professor i straffrätt till X3M.

Enligt Frändes tolkning inträder straffbarheten i de situationer där värden medverkar i eller uppmanar till händelser som man med allmän livserfarenhet kan anta att folk inte vill ha på film. Då blir filmningen obehörig och straffbar.

- Det är alltså tillåtet att filma kaffegäster och bridgekvällar utan att gästerna vet om det, men inte sex. Vi kan anta att folk inte vill bli filmade när de har sex utan att veta om det, sammanfattar Frände.

Charmtroll med sprikrak karriär uppåt

Musikern, programvärden och välgöraren Caro Axel Smith, född 1984 i en finländsk-iransk familj, har betecknats som varm, sympatisk, gladlynt och artig.

Han är musikaliskt begåvad och exceptionellt karismatisk på scen.

Som barn dansade han klassisk balett, sjöng, rappade och spelade violin, senare saxofon. Han gick på musikklass och i musikinritat gymnasium samt jobbade som DJ från tidig ålder.

Bild: YLE/Jonny Forsman

Våren 2004 blev han anställd, bland 3 000 sökande, som programvärd vid MTV medan han ännu gick i gymnasiet. Senare fick han anställning vid MTV Finland, där han blev musikansvarig som 23-åring.

2006 ombads han bli ambassadör för Unicef, vilket han tackade ja till.

År 2010 gav han ut sitt soul- och funkalbum People Come First, och valdes till programvärd för Fyrans danstävling Dance.

I början av år 2015 grundade Smith en medieverkstad för att han vill ge unga en möjlighet att komma fram, på samma sätt som han själv fick en chans under gymnasietiden. Jook Joint Movement erbjuder unga en plattform för att förverkliga sig själva.

Nu har Smith lämnat alla förtroendeuppdrag och han är utan jobb. Emma-galan och RadioAwards fick klara sig utan Smith, liksom The Voice som gav honom sparken.

På sin blogg har Smith bett sina vänner och anhängare om ursäkt och uppmanat sina närmaste att försöka vara starka, trots att det kommer fram otrevliga uppgifter.

Han skriver också att det kommer att komma en dag då allt är bra igen.

Artikeln uppdaterad 18.1.2017 kl 16:30. Under onsdagen kom nya uppgifter om att fallet har 33 målsägande inte 32. Man känner inte till könet hos de målsägande. Rubriken och brödtexten ändrade så att de motsvarar den nya informationen. Hänvisningar till offren som kvinnor är borttagna.
Komplettering: Uppgiften om att rättegången förs bakom stängda dörrar fogades till texten den 18.1 kl.9:25.'