Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland: Inget partiförbud för högerextrema NPD

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 14:04.
Ordföranden för konstitutionsdomstolen i Karlsruhe, Andreas Vosskuhle (i mitten) med sina domare inför domslutet om NDP, 17.1.2017.
Bildtext Ordföranden för konstitutionsdomstolen i Karlsruhe, Andreas Vosskuhle (i mitten) med sina domare inför domslutet om NDP, 17.1.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det tyska ytterhögerpartiet NPD får fortsätta med sin verksamhet, trots att partiets politiska mål helt klart är grundlagsfientliga och strider mot den fria demokratiska ordningen. Efter en lång förbudsprocess fällde den tyska författningsdomstolen idag sitt avgörande.

I sin dom slår författningsdomstolen i Karlsruhe helt klart fast att NPD:s politiska koncept bygger på att avskaffa den rådande demokratiska grundordningen.

Partiet arbetar för att upprätta en auktoritär nationalstat som bygger på en etniskt definierad folkgemenskap. NPD har dessutom klara beröringspunkter till nationalsocialismen heter det vidare i domen.

För ett partiförbud räcker det här ändå inte. Enligt domstolen kan NPD inte ses som ett så allvarligt hot mot demokratin att det skulle motivera ett förbud.

– Man måste här ta ställning till om ett parti har möjligheten att konkret omsätta sitt koncept. Det har NPD i dagens läge ingen möjlighet att göra, säger presidenten för författningsdomstolen Andreas Vosskuhle.

Förlorat stort i betydelse

Processen gällande ett förbud av NPD kom igång redan år 2012 på initiativ av de tyska delstaterna. Enligt deras uppfattning strider NPD och dess verksamhet mot den tyska grundlagen och den fria demokratiska ordningen.

Mycket har ändå hunnit hända sedan förbudsprocessen körde igång. År 2012 satt NPD fortfarande med i två delstatsparlament och partiet spelade en central roll på den högerextrema politiska flanken.

Idag är NPD ändå bara en skugga av vad man tidigare har varit. Interna bråk, stora finansiella problem och väljarflykt har lett till att man kämpar om sin existens även om man nu får fortsätta sin verksamhet.

Partiet har dessutom förlorat mycket av den monopolställning man tidigare hade. Sedan några år tillbaka är det främst andra aktörer än NPD som har tagit hand om klientelet ute till höger.

Flera tidigare NPD-profiler har i dagens läge ett nära samarbete med det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland och man kan utgå från att många som tidigare valde NPD idag väljer AfD.

Många NPD-medlemmar har också hoppat över till ytterhögerpartiet Der Dritte Weg (Den tredje vägen).

Andra misslyckade försöket

Det här var redan andra gången som författningsdomstolen i Karlsruhe fick ta ställning till om NPD ska förbjudas eller inte.

År 2003 föll ett försök att förbjuda partiet på att de tyska säkerhetstjänsterna hade så många informatörer inom partiet.

Enligt domstolen gick det då inte att bedöma hur stort inflytande de hade utövat på partiet.

I det efterkrigstida Tyskland har partier förbjudits senast på 50-talet.

År 1952 förbjöd författningsdomstolen Sozialistische Reichspartei SRP, som sågs som en direkt efterföljare till det nationalsocialistiska NSDAP. År 1956 förbjöds kommunistpartiet KPD.

Diskussion om artikeln