Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvinna i Jakobstad misstänks ha dödat sitt nyfödda barn

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 20:04.
polisuniform
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

En ung kvinna i Jakobstad står åtalad för grovt dödsvållande i Österbottens tingsrätt. Hon misstänks ha orsakat sitt nyfödda barns död genom grov oaktsamhet.

I juni 2013 födde kvinnan ett barn hemma i den bostad där hon bodde med sina föräldrar. Trots att kvinnan var medveten om att hon var gravid hade hon hemlighållit graviditeten och inte varit i kontakt med mödravården.

När förlossningen satte igång stängde kvinnan in sig på toaletten. På eftermiddagen födde hon barnet och enligt åtalsprövningen borde kvinnan ha förstått att hon skulle föda.

Kvinnan underlät ändå att tillkalla hjälp trots att barnet verkade livlöst vid födseln och underrättade inte heller sina föräldrar som fanns i bostaden. Istället klippte hon själv navelsträngen och placerade barnet i toalettstolen.

Barnet avled troligen av att det inte kunde andas, antingen för att det drunknade i toaletten, låg i en olämplig ställning eller på grund av att de räddningsåtgärder som varit nödvändiga inte vidtogs.

Kvinnans föräldrar rusade in på toaletten när de hörde en smäll som uppkom när kvinnan svimmade och föll i golvet. Ambulans kallades till platsen men barnet gick inte att rädda.

Åklagaren yrkar att kvinnan ska dömas till villkorligt fängelse.