Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland satsar alla kort på Trump

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 16:04.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kritiserade starkt Europa på sin årliga stora presskonferens. Samtidigt hoppas Moskva på en varm relation till USA:s nya president Donald Trump.

- Europa har sysslat med messianism de senaste decennierna, sa utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva. Man har försökt exportera sina egna värderingar, sin egen syn på demokrati överallt. Resultaten har varit dåliga.

Lavrov använde en överraskande negativ retorik gentemot EU på den stora årliga presskonferensen. Enligt Lavrov är det EU:s inkompetenta politik som står bakom de flesta av världens problem.

- Dagens europeiska värderingar delades inte av den äldre europeiska generationen, utan jag vill kalla den post-kristen, sa Lavrov. Värderingar som inte har något gemensamt med våra egna här i Ryssland.

Enligt Lavrov har EU övervärderat sin roll på den globala arenan eftersom demokratiexporten klingar för döva öron. Moskva applåderar istället en politik som baserar sig på pragmatism och där man respekterar andra länders intressen.

- Ryssland försöker inte exportera några värderingar, sa Lavrov

Utrikesministern menade också att det är EU:s fel att situationen på Balkanhalvön igen blivit orolig.

- Igen har Europa försökt exportera sina post-kristna värderingar men bara förvärrat läget, sa han. Och vi förväntar oss också att EU ser till att lugna ner situationen.

Trump i huvudrollen

Mycket av den två timmar långa presskonferensen handlade om Rysslands relation till Donald Trump.

- Det finns alldeles för mycket spekulationer kring det här temat, menade Lavrov. I det här läget är det lönlöst att tala om vår relation till USA. Först efter att Trump tillträder och arbetet inleds är vi klokare.

Lavrov definierade Trumps åsikter som «speciella» och att de skiljer sig markant från Obamas.

- Så klart välkomnar vi att Trump vill prioritera kampen mot terrorism, sa Lavrov. Obamas administration ansträngde sig bara på pappret. Nu hoppas vi på en mer effektiv politik.

För några dagar sen uttalade sig Trump om att han är beredd att slopa de ryska sanktionerna ifall de båda länderna kan komma överens om ett nytt avtal som begränsar antalet kärnvapen.

- Jag tolkade inte hans uttalande som att USA vill slopa sanktionerna, sa Lavrov. Istället hörde jag en beredskap till en ny dialog om en militär strategisk balans.

Lavrov dementerade uppgifterna om ett toppmöte mellan Trump och Putin på Island.

Obamas dubbelmoral

Lavrov menade att Obamas administration hade lurat Moskva att samarbeta med oppositionella grupper i Syrien som i själva verket är terrorister.

- Trump och hans lag verkar ha en annan linje där de inte använder sig av en dubbelmoral för att uppnå egna själviska mål i kampen mot terrorism, menade Lavrov.

Det första testet för det nya rysk-amerikanska samarbetet dyker upp redan nästa måndag i Kazakstans huvudstad Astana. Den dagen inleds nya fredsförhandlingar om kriget i Syrien.

Enligt Lavrov finns det goda förutsättningar för konkreta resultat eftersom inte enbart den politiska oppositionen är med utan även syriska rebeller som kontrollerar konkreta områden i landet.

- Vi har bjudit in amerikanska representanter till förhandlingarna och vi hoppas de också anländer, sa Lavrov.

Tallinn skäller

Minister Lavrov fick också en fråga om gränsavtalet mellan Estland och Ryssland. Ett avtal som ännu inte har ratificerats av ländernas parlament trots att en överenskommelse skrevs under redan år 2005.

- Vi förväntar oss en konstruktiv politisk dialog med Estland innan avtalet kan ratificeras, menade Lavrov. Den nuvarande retoriken med diverse provokationer från Tallinn gör att vi inte känner oss redo att skriva under.

Lavrov hade heller ingen större förståelse för Natos närvaro i Estland.

- Nato-trupper längs med vår rysk-estniska gräns har bara en negativ effekt på våra relationer, sa Lavrov. Ifall Nato inte ser andra globala uppgifter än att patrullera den estniska gränsen, då arbetar deras underrättelsetjänst verkligen illa.

Diskussion om artikeln