Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Så väljer du bil för barnfamiljen

Från 2017
Uppdaterad 23.01.2017 08:53.
Färdigpackat för semesterresan.
Bildtext Fick vi med allt?
Bild: YLE/Strömsö

Måste familjen ha en farmarbil eller är det möjligt med andra alternativ? Det beror på antal barn säger fyrbarnspappan och besiktningsmannen Calle Weiner. Själv kör han med en gammal omregistrerad polisbil. I den får hela familjen plats.

När man köper bil är det viktigt att fundera över vilken typ av resor den ska användas för. Görs långa resor behövs följaktligen mera utrymme. Och även om bilen används på kortare sträckor måste bilen vara tillräckligt stor inuti för att de i framsätet inte ska behöva sitta med näsan i instrumentbrädet på grund av bilstolar som tar upp mycket utrymme på bakbänken.

Bilstolen ställer vissa krav

I dag rekommenderas det att barn sitter med ryggen i färdriktningen tills de är åtminstone tre år gamla. Hur stolarna placeras är individuellt enligt bil men en viktig regel är att barn inte får sitta på en plats där airbagen är aktiverad. På babyskydden finns också ett stämpel med rekommenderat sista användningsdatum.

- Billigt är inte alltid bra och dyrt är inte alltid bäst. Det gäller att kolla upp olika stolar och hitta en gyllene medelväg, säger Weiner.

Bilstolen ställer också en del krav på utrymmet. När man köper bil är det viktigt att kontrollera att det ryms en bilstol i bilen och att det fortfarande finns utrymme för chauffören efter att bilstolen är på plats.

- Benutrymmet är kanske inte så viktigt för en unge, men hur roligt är det att sitta i förarsätet med näsan i instrumentpanelen?

En del nyare bilar har också en inbyggd kudde som fälls ut ur ryggstödet. Med en sådan kan barnet sitta fastspänt i vanligt bälte och inga externa bilstolar behövs. Använder man sig av en traditionell bilbarnstol som fästs med bilens eget bälte är det viktigt att kontrollera att bältet är slätt och inte tvinnat eller skaver mot något vasst. Vid en kollision kan det ha ödesdigra konsekvenser.

Bagagetutrymmets form viktig

När man studerar bilens bagage lönar det sig att titta på formen framom angiven literkapacitet.

- Bilens bagage ska vara djupt, brett och högt. Det är oviktigt med små vinklar och vrår som rymmer småsaker, bagaget ska vara rymligt så man får in stora saker.

Det finns stora olikheter mellan olika farmarmodeller också. Det som är viktigt att komma ihåg är att det behövs ett nät eller bagagestop bakom baksätet för att förhindra att saker flyger framåt vid inbromsning.

Många kompletterar bilens bagageutrymme med en takbox.

- Det ska bara vara lätta saker i den och det lönar sig verkligen att fundera om den är nödvändig att ha med. Den tar också en del bränsle och vid sidovind måste man vara beredd på att den kommer att göra sig påmind, säger Weiner.

Rost spelar roll

Familjens ekonomi sätter ramarna för bilköpet, men Weiner påminner om att en billig bil också kan bli dyr i långa loppet.

- Bilen behöver inte vara ny, men det är en idé att kolla hur den ser ut undertill. Rost har blivit ett vanligare problem, och så länge det är litet brunt ovanpå gör det inget, men när det kommer till bältes- och bänkfästen så ser man inte alla gånger allt. Så det är klart att en mindre rostig bil är ett bättre alternativ, säger Weiner.

Svårt att hitta bil för fyra barn

- Att hitta en bil för tre barn är inte så svårt, men gränsen går vid fyra. Då man kommer till fjärde barnet blir det svårt att hitta en bil som har sittplatser och bagage, det finns antingen eller, säger Weiner.

Lösningen för Weiners del blev en gammal omregistrerad polisbil.

- Vi hade en gammal farmare Sierra och den var verkligen trång med fyra barn, det blev en massa slagsmål. Vi hittade en gammal polisbil som var omregistrerad för 3 + 5. Den var inte idealet, men den blev idealet eftersom det fanns bagageutrymme och sittplatser, säger Weiner.

Vilken är den perfekta familjebilen? Berätta för oss om din bil och varför den är bra! Eller är den dålig?

Calle Weiner i besiktningshallen.
Bildtext Calle Weiner rekommenderar barnfamiljer att satsa på en bil med stort bagage.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln