Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinas Xi Jinping försvarade globaliseringen i Davos

Från 2017
Xi Jinping i Davos.
Bildtext Xi Jinping i Davos.
Bild: EPA/ GIAN EHRENZELLER

Kinas president Xi Jinping har hållit ett försvarstal för globaliseringen vid Davosmötet, som topparna inom politik och näringsliv samlas till årligen.

Det är första gången som en kinesisk president deltar i toppmötet i Davos.

World Economic Forums grundare Klaus Schwab säger att Xis medverkan är ett tecken på att världen håller på att gå från en värld, dominerad av USA, till en multipolär värld där nya stormakter såsom Kina får en allt större roll.

I sitt tal uppmanade Xi flera gånger världen att säga nej till protektionism och han varnade för att det inte finns några vinnare i ett handelskrig.

- Vi bör förbinda oss till frihandel och till att främja fria investeringar. Vi bör säga nej till protektionism; att sträva efter protektionism är som att stänga in sig i ett mörkt rum, sade Xi.

För Kina, som är världens största exportnation, är frihandeln livsviktig, och den ökande protektionismen ett hot.

Globaliseringen borde enligt Xi vara mera inkluderande och hållbar. Enligt honom är det ingen idé att beskylla globaliseringen för problemen i världen.

Budskap till Trump

Xis anförande kan ses som ett budskap till USA:s tillträdande president Donald Trump, som själv aldrig har deltagit i World Economic Forum i Davos.

Trump har anklagat Kina för att ösa ut billigprodukter på den amerikanska marknaden, med den påföljd att amerikanska arbetsplatser har gått förlorade. Trump har också hotat föra en aggressivare handelspolitik och införa tullar för kinesiska produkter.

Svenska Dagbladet skriver att Tina Fordham, politisk chefsanalytiker på den amerikanska storbanken Citi, har utsett Trumps twitterkonto till den största globala risken 2017.

– Twittrandet gör det svårt för marknaden att förutse vad som kommer härnäst, sade Fordham till journalister i Davos.

Enligt Fordham fungerar marknaden bättre med välplanerade tal och uttalanden från en president, filtrerade genom traditionella medier.

Diskussion om artikeln