Opinionsnämnden för massmedier utreder fallet Sipilä-Yle
Opinionsnämnden för massmedier ONM tar ställning till anmälningar gällande statsminister Juha Sipilä (C) och Yles nyhetsrapportering kring det statliga gruvbolaget Terrafame.
ONM meddelade på tisdagen att den börjar förbereda ett utlåtande och utreda om Sipilä har begränsat Yles och dess journalisters yttrandefrihet.
Tre av anmälningarna gäller Yle och en Suomen Kuvalehti.
Inalles har opinionsnämnden mottagit 15 anmälningar i rapporteringen kring Sipilä-Yle, men nämnden har kopplat samman flera anmälningar med samma innehåll.
Borde Sipilä ha hörts?
Opinionsnämnden ska utreda om Yle bröt mot journalistreglerna då bolaget publicerade nätartikeln om den beställning som Sipiläs släktingar fick av Terrafame, Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta den 25 november 2016, utan att först be om kommentarer av Sipilä.
Svenska Yle publicerade en version av samma artikel på svenska, Statsministerns familj äger bolag som fått order av Terrafame.
För Suomen Kuvalehtis del utreds om tidningen bröt mot reglerna då man publicerade artikeln Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen utan kommentarer från nyheternas ansvariga utgivare Atte Jääskeläinen.
Tidningen skrev alltså om hur Yles ledning tystade ned inslag om Sipilä och hur journalisten Ruben Stiller fick en varning för att han fortsatte planera ett program stick i stäv med ledningens linje.
Enligt journalistreglerna bör en identifierbar person som utsätts för kritik beredas möjlighet att föra fram sin egen ståndpunkt i sammanhanget.
Om en person, som utsätts för mycket negativ publicitet, inte kan höras genast kan det vara motiverat att höra personen efteråt.
Yles verksamhet föremål för kritik
Därtill behandlar ONM en anmälan om huruvida en rättelse, som gjorts till artikeln, gjorts i enlighet med journalistreglerna.
Den fjärde anmälan gäller huruvida Yle brutit mot journalistreglerna eller om Yles ledning begränsat journalisternas yttrandefrihet i behandlingen av Terrafame.
Enligt reglerna är en journalist i första hand ansvarig inför sin publik för vad som händer i samhället. Beslutsrätten får inte överlåtas till utomstående personer. En journalist har såväl rätten som skyldigheten att stå emot påverkningsförsök.
Beslut från opinionsnämnden kan väntas tidigast i februari.
Ursprunglig artikel: Mikko Leppänen/Yle Uutiset