Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Jaan blev tvåspråkig i militären

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 22:04.
Jaan Siitonen
Bildtext Jaan Siitonen
Bild: OLGA POPPIUS

Kampanjen Molempi parempi är en webbkampanj där personer som lever med två språk i vardagen berättar hur de upplever tvåspråkigheten. 52 videor är en födelsedagsgåva till 100-åriga Finland av föreningen Samarbetsforum, berättar Martina Harms-Aalto.

Jaan Siitonen från Esbo har gått sin skola på finska ända till studenten. På lektionerna då det var meningen att man skulle lära sig svenska koncentrerade han sig på annat och skrev vitsordet approbatur i medellång svenska i studentskrivningarna.

Garderade sig för att vara emot svenskan med gott samvete

Då det var dags att göra militärtjänsten beslöt han sig för att göra den på svenska i Dragsvik. Han funderade att han utnyttja militärtiden maximalt och tänkte att han vill lära sig ett nytt språk. Han hade också under gymnasietiden velat åka på utbyte men det blev aldrig av.

- Den tredje och viktigaste orsaken var att jag vill lära mig svenska för att kunna vara emot svenskan så att säga med gott samvete. Så resonerade jag då, skrattar Jaan.

Under militärtjänsten kände han att han fortfarande var i Finland men i en helt annan värld.

- Det var en konstig känsla att vara en minoritet i mitt eget hemland.

"Kampanjen håller på att bli en folkrörelse"

Martina Harms-Aalto på föreningen Samarbetsforum är mer eller mindre modern till hela kampanjen Molempi parempi.

Som kampanjen ser ut nu publiceras en video per vecka, men Martina drömmer om att få avsluta kampanjen med en folkfest i slutet av året tillsammans med alla de 52 personer som gett sitt ansikte och sin röst till kampanjen.

- Det här har blivit så mycket mer än jag vågade drömma om, det har blivit en folkrörelse, säger hon.

Martina Harms-Aalto.
Bildtext Martina Harms-Aalto
Bild: Yle / Ted Urho

En brokig skara av tvåspråkiga är med i kampanjen

För att få ihop dessa personer gjorde föreningen ett upprop till allmänheten och frågade vem som vill vara med och vem som har någonting att säga om tvåspråkigheten i sitt eget liv.

Föreningen fick in en massa svar och dessutom har de tagit kontakt med personer som de tänkte att de kanske kunde ha någonting att säga. De 52 personer som nu finns med i serien representerar alla åldrar, samhällsgrupper och med många olika syn och förhållningssätt till de här frågorna.

Martina Harms-Aalto vill inte avslöja några namn på dem som kommer att vara med i kampanjen under året, men under de tre första veckorna har vi fått se prästen och författaren Hilkka Olkinuora, ishockeyspelaren Niklas Bäckström och Jaan Siitonen.

- Vi måste arbeta för en konstruktiv tvåspråkighet utan revirtänkande, annars kan vi sjunka med flaggan i topp, säger Martina Harms-Aalto.

Kampanjen Molempi parempi i Vega kväll

16:24

Diskussion om artikeln