Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historiska segern: Tähti valdes till Årets idrottare

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 23:36.
Leo-Pekka Tähti årets idrottare 2016.
Bildtext Leo-Pekka Tähti vann sitt femte paralympiska guld i Rio.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Leo-Pekka Tähti har valts till Årets idrottare 2016. Paralympiska guldmedaljören är den första paraidrottaren som vunnit titeln.

För fyra år sedan blev Leo-Pekka Tähti utan utmärkelsen då Tuuli Petäjä-Siren röstades till Årets idrottare. En stor orättvisa, tyckte många.

Nu har Tähti fått sin revansch och skrev samtidigt ett stort stycke finländsk idrottshistoria. Han är den första paraidrottaren som blivit vald till Årets idrottare.

– En historisk känsla att hålla i den gyllene diskusen, konstaterade en rörd Tähti på scenen med priset i famnen.

"Våga drömma"

I sommarens paralympiska spel i Rio de Janeiro vann Tähti sitt femte paralympiska guld då han var snabbast på 100 meter rullstol i T54-klassen.

– Det här är något jag aldrig vågat drömma om. 2012 var jag på sätt och vis nära seger, och då tänkte jag att det kanske inte längre är möjligt, berättar Tähti.

– Men det lönar sig att drömma och försöka förverkliga sina drömmar. Jag hoppas att alla mindre grenar gynnas av det här, inte bara paraidrotten utan alla mindre grenar. Allting är möjligt om man vågar följa sina drömmar.

"Äntligen"

Tähti gav nästan upp hela säsongen efter armbågsskadan han åkte på under sommarens EM, berättade Finlands allra tiders paraidrottare i Yle Sportens intervju inför galan.

Du sade också att det kommer att vara en lättnad att få galan undanstökad, att lägga det gångna året bakom dig. Vilken är nu den främsta känslan då det gick som det gick?

– Visst känner man också en viss lättnad. Det har igen varit en så enorm ruljans runtomkring, det har spekulerats fram och tillbaka, och hit och dit, svarar Tähti.

– Men förstås är det också känslosamt att nu sist och slutligen få det här erkännandet. Jag är väldigt tagen. Äntligen.

Leo-Pekka Tähti tävlar i Paralympics 2008.
Bildtext Tähti har fyra raka guld på 100 meter i T54-klassen.
Bild: All Over Press

Festen blir inte lång eftersom Tähti redan på onsdag morgon flyger tillbaka till Spanien där han bor och spelar rullstolsbasket vid sidan om friidrotten.

Den gyllene diskusen och Uuno-statyetten åker med i flyget – och vart de ska placeras hemma är redan klart.

– Jag fick ett nytt prisskåp till vardagsrummet efter Rio, så nu har jag utrymme. Det här går definitivt in på paradplats bland mina finaste priser.

Lång karriär

Tähti är en femfaldig OS-guldmedaljör och har också ett OS-brons i sin medaljsamling. Från VM-sammanhang har han två guld, tre silver och två brons.

Redan tidigare valdes Tähti till årets friidrottare 2016 och i Idrottsgalan 2012 röstades hans paralympiska seger i London till Årets idrottshändelse.

33-årige Tähti har inga planer på att avsluta idrottskarriären och siktar redan på Paralympics i Tokyo 2020, där han kunde ta ett femte guld i svit på 100 meter.

– Det ordnas mästerskap varje år före Tokyo, så mål finns. Och det skulle vara fantastiskt om jag ännu en vacker dag kunde förbättra mitt världsrekord, blickar Tähti framåt.

Tennisspelaren Henri Kontinen som vann mixed dubbeln i Wimbledon blev tvåa och boxaren Mira Potkonen som vann OS-brons i Rio blev trea i Årets idrottare-omröstningen.

Årets idrottare på 2000-talet:

2016 Leo-Pekka Tähti
2015 Tero Pitkämäki
2014 Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi
2013 Tero Pitkämäki
2012 Tuuli Petäjä-Sirén
2011 Kaisa Mäkäräinen
2010 Minna Kauppi
2009 Aino-Kaisa Saarinen
2008 Satu Mäkelä-Nummela
2007 Tero Pitkämäki
2006 Jukka Keskisalo
2005 Janne Ahonen
2004 Marko Yli-Hannuksela
2003 Hanna-Maria Seppälä
2002 Samppa Lajunen
2001 Sami Hyypiä
2000 Arsi Harju

Diskussion om artikeln