Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oskari Mörö: Utan mod och risker når man ingenting

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 23:39.
Oskari Mörö med flickvännen Laura Kiuru på Idrottsgalan 2017.
Bildtext Oskari Mörö med flickvännen Laura Kiuru besökte idrottsgalan för första gången.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Friidrottsjuniorer har sakta men säkert börjat flocka sig kring Oskari Mörö som under de senaste åren rönt fina framgångar på 400 meter häck.

Oskari Mörö besökte på tisdagen för första gången Finlands idrottsgala. På den finlandssvenska motsvarigheten har Esbo IF-häcklöparen redan premierats – nu var han uppställd i kategorin årets förebild.

– Förebilder spelar en väldigt stor roll inom idrotten. Alla som är här i kväll har säkert en gång i tiden haft en idol som lett vägen mot den egna idrottskarriären, säger Mörö till Yle Sporten.

Mörö berättar att han varit en ivrig bänkidrottare sedan barnsben och följt med alla möjliga idrottsgrenar och idrottare.

– Jag har inte haft nån enskild idol som liten, men har alltid beundrat en modig attityd, oavsett gren. Att ta risker hör till idrotten, man måste våga ta risker om man vill uppnå något, menar Mörö.

”Han inspirerar ungdomar”

Varför är du en bra förebild?

– Säkert har ett visst mod och en viss glädje och njutning jag försöker utstråla övertygat de som nominerat mig. Idrott är en del av livet, men det är inte allt, och man måste kunna njuta av det och klara av att få till avslappnade topprestationer om man vill vinna.

Flickvännen Laura Kiuru nickar, hon känner igen sin galakavaljer i beskrivningen.

– Han är alldeles garanterat bra på att inspirera ungdomar, säger hon. Jag tror han kan få många juniorer att pröva på häcklöpning i en tidig ålder.

Fansen ger extra kick

Mörö har märkt att friidrottsjuniorer följer med honom allt aktivare och 23-åringen har fått vänja sig i rollen som förebild.

– Visst har det blivit en hel del, faktiskt, och så ska det också vara. Det håller mig på tårna när fans tar kontakt och hejar på en.

– Det ger alltid en extra kick då man vet att också många andra så starkt lever med i det jag gör. Det har varit fint att märka, säger Mörö.

Segrarna kommer i framtiden

Oskari Mörös förra säsong gick trots flera frågetecken till slut utmärkt. Vårens skadebesvär kastade en skugga över sommaren, men kroppen höll ihop säsongen ut.

I EM i Amsterdam kom Mörö fyra, bara en hårsmån från medalj, och på OS i Rio de Janeiro tog han sig vidare till semifinal med nytt finländskt rekord 49,04.

– Jag är jättenöjd då jag tänker på utgångsläget och alla höftproblem jag led av. Så visst var det ett oerhört bra år, men jag vann ändå inget stort vilket lämnade en passlig hunger för framtiden.

– Jag lämnar de stora segrarna till kommande säsonger, flinar Mörö som har VM i London som sommarens stora mål.

Mörö reste hem från ett utlandsläger i Las Palmas passligt till idrottsgalan och åker igen på torsdag iväg till Sierra Nevada. Inget lämnas åt slumpen.

– Jag vill inte ge konkurrenterna något onödigt försprång, utan håller till på varmare breddgrader så mycket som möjligt. Jag litar på mitt team och på att vi gör rätta saker. Det blir nog ett bra år.

Snowboardåkaren Enni Rukajärvi vann priset som årets förebild 2016. De övriga nominerade var Oskari Mörö, basketspelaren Shawn Huff och paraidrottaren Liisa Lilja.

Diskussion om artikeln