Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Forskare om barnadråp: Kvinnorna låsta i sin situation

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 23:21.
babyhand håller i vuxen
Bild: Pixabay/Jarmoluk

Paniken och rädslan för hur omgivningen ska reagera på graviditeten är vanligaste orsaken till barnadråp likt fallet i Jakobstad säger forskaren Ghitta Weizmann-Henelius.

En ung kvinna i Jakobstad misstänks ha dödat sitt nyfödda barn genom grov oaktsamhet. Kvinnan var medveten om att hon var gravid, men hemlighöll graviditeten för omgivningen. När förlossningen satte igång stängde hon in sig på toaletten och tillkallade inte hjälp trots att barnet verkade livlöst vid födseln.

Forskaren Ghitta Weizmann-Henelius har i tiotals år forskat kring kvinnliga dråpare och redogör för Yle Österbotten vad som ligger bakom sådana här fall.

Deras avsikt är inte att döda barnet, men i den där situationen då de märker att förlossningen sätter igång, så hamnar de i panik.

Hur vanliga är sådana här fall?

- Om vi tittar lite bakåt i tiden så mellan 1980 och 2000 hade vi cirka 50 fall och under de senaste åren så har det varit från 0 till två fall per år, så det är inte så hemskt vanligt.

Finns det några gemensamma faktorer som leder till dessa fall?

- Man brukar tala om att motiven är altruistiska, att barnet är oönskat, det kan vara fråga om olyckshändelse, också hämnd i ett parförhållande och till och med akut psykos, men den forskning vi har gjort i Finland visar att rädslan för hur omgivningen ska reagera har varit den vanligaste orsaken.

- Utöver det här kan det också vara frågan om att man inte kan tillåta sig själv att göra abort på grund av religiösa orsaker. Men vi har jämfört de fall som sker i Finland med de som sker i USA och där är religionen mer betydelsefull än den är här.

De är låsta i sin situation och oförmögna att lösa situationen.

Hur tänker kvinnorna som handlar på det här sättet?

- Det är väldigt svårt att veta hur de tänker. Jag skulle nästan säga att de är låsta i sin situation och oförmögna att lösa situationen. Ofta är det fråga om ogifta kvinnor som bor hos sina föräldrar. Det som är förvånande är att många av dem tidigare varit gravida. Kvinnorna kan inte förbereda sig för barnets födelse och de försöker förneka det och ofta så lyckas de ganska bra förneka det för sig själva också, men i synnerhet för omgivningen.

Hur lyckas de då dölja sin graviditet?

- Det har visat sig att omgivningen går väldigt lätt på de förklaringar och lögner som kvinnorna kommer med och tänker inte desto mera på det.

Inser kvinnorna vad de gör? Är deras mening att döda barnet?

- Jag tror inte att deras avsikt är att döda barnet, men i den där situationen då de märker att förlossningen sätter igång, så hamnar de i panik.

Diskussion om artikeln