Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nigerias flygvapen bombade flyktingläger av misstag - tiotals döda

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 20:45.
Kartan visar att Rann ligger i nordöstra Nigeria på gränsen till Kamerun.
Bild: Google, Yle

Ett jetplan inom Nigerias flygvapen har av misstag bombat ett flyktingläger. Omkring 100 flyktingar har dött, enligt en statlig tjänsteman. Läkare utan gränser talar om drygt 50 döda personer.

Jetplanet var ute på ett uppdrag mot terrororganisationen Boko Haram när militärplanet av misstag bombade ett flyktingläger, säger en statlig tjänstman till nyhetsbyrån AP.

Bombningen skedde i morse. Flyktinglägret är beläget i Renn, i delstaten Borno, nära gränsen till Kamerun. Det finns till för människor på flykt undan Boko Haram.

Tjänstemannen som har talat med AP hjälper till med att koordinera evakueringen av skadade med hjälp av helikoptrar. Han ville vara anonym eftersom han inte var auktoriserad att tala med reportrar.

Uppgifter om antalet döda varierar

Uppgifterna om antalet döda varierar. Den statliga tjänstemannen säger till AP att 100 personer har dött medan organisationen Läkare utan gränser rapporterar att 52 personer har omkommit.

Röda korsets internationella kommitté bekräftar att sex av organisationens medarbetare har dött. Enligt en av organisationens medarbetare på plats har 20 av Röda Korsets volontärer dött i samband med bombningen.

"Oacceptabelt"

Läkare utan gränser fördömer bombningen.

- Den här omfattande attacken mot sårbara människor som redan har flytt undan extremt våld är chockerande och oacceptabel, säger Jean-Clement Cabrol som är direktör för Läkare utan gränsers operationer.

Nigerias militär medger

Kommendören major general Lucky Irabor har bekräftat misstagsbombningen i nordöstra Renn nära gränsen till Kamerun.

Det här är första gången som Nigerias militär begår ett så här stort misstag.

Bombningen gjordes utgående från koordinater. Armén hade fått koordinater för ett av Boko Harams läger. Man vet inte om koordinaterna var felaktiga eller om det handlade om någon annan typ av misstag.

Bland de skadade finns två soldater, nigerianer som arbetar för organisationen Läkare utan gränser och Internationella Röda Korset, sade Irabor.

Källor: Reuters, AP och APT