Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Wilma Murto: Känns konstigt att kalla sig för kändis

Från 2017
Uppdaterad 18.01.2017 05:31.
Wilma Murto, Sverigekampen 2016.
Bildtext Wilma Murto, 18, numera ett stjärnnamn inom finländsk idrott.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Förra året förändrade Wilma Murtos liv. Med juniorvärldsrekord och OS-debut som givna höjdpunkter har den 18-åriga stavhopparen allt mer fått vänja sig med strålkastarljuset.

För ett år sedan var det få utanför friidrottskretsarna som kände till namnet Wilma Murto.

Men efter en strålande inomhussäsong som kulminerade med juniorvärldsrekordet 471 i Tyskland den 31 januari 2016 började hon få känna på kändisskapet.

– Det känns så konstigt att kalla sig för kändis, skrattar Murto i Yle Sportens intervju under Finlands idrottsgala där hon var nominerad för årets genombrott.

– Men jag har nog varit tvungen att bli van vid det. Jag märker allt oftare att människor känner igen mig, ofta är det kompisarna som först får syn på att nån tittar på mig. Det känns jättekonstigt.

Huvudet snurrade

Kanonsäsongen slutade inte inomhus, utan Murto fortsatte med att komma sjua i seniormästerskapsdebuten i EM, ta junior-VM-brons och debutera i OS.

– Världsrekordet och OS är de som starkast etsat fast sig i minnet, säger Murto. Det var ett fantastiskt år och jag aldrig lärt mig så mycket tidigare. Stavhopp är inte enkelt och vardagen allt annat än lätt, men det blir bara roligare.

– Jag fick massor med erfarenhet och det att jag nu tagit mig till mästerskap ger bara mera motivation. Även om man varit på fina ställen och stora tävlingar växer hungern att ta sig dit på nytt – och nästa gång klara sig ännu bättre.

Wilma Murto, Paavo Nurmi Games 2016.
Bildtext Wilma Murto hade en lysande genombrottssäsong i fjol.
Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv

Hur har du lyckats hålla fötterna på jorden efter all uppståndelse i fjol?

– Fötterna är nog stadigt på jorden. Hoppas jag åtminstone, skrattar Murto.

– Men visst, efter världsrekordet snurrade nog huvudet ett tag och jag tänkte ”vad i hela världen är det som händer?” Efter en stund samlade jag mig ändå och riktade blicken mot nästa mål. Så fungerar det, inte kan man släppa allt bara för att man når ett bra resultat, det gäller att blicka framåt.

I vinter siktar Murto – som redan kommit fem centimeter från sitt rekord med 466 i Frankrike för ett par veckor sedan – på inomhus-EM i Belgrad. I sommar är sedan VM i London mål nummer ett.

Ishockeyspelaren Patrik Laine vann priset för årets genombrott 2016. De övriga nominerade var Wilma Murto, basketspelaren Lauri Markkanen och bordtennisspelaren Benedek Olah.

Diskussion om artikeln