Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Björneborg vill se flyg till Helsingfors igen

Från 2017
Passagerarplan lyfter
Bild: Yle

Vänsterförbundets riksdagsledamot Jari Myllykoski anser att Finlands luftfartsinstitut kunde sköta reguljärtrafiken mellan Björneborg och Helsingfors.

Det här efter att Juha Vasama (SAML) som är Björneborgs stadsstyrelseordförande föreslog förra veckan att staden borde införskaffa ett eget flygplan för att säkra verksamheten vid Björneborgs flygplats.

Enligt Myllykoski är det viktigt att nu utreda alla möjligheter för rutten mellan Björneborg och Helsingfors är viktig för regionens företag och industri.

Turen till Helsingfors lades ner i höstas på grund av ekonomiska skäl och nu är hela flygplatsens fortsatta verksamhet hotad.

Luftfartsinstitutet skjuter inte ner förslaget

Utbildningschef Sauli Kuortti vid Finlands luftfartsinstitut är försiktigt positiv till förslaget att institutet kunde sköta reguljärtrafiken mellan Björneborg och Helsingfors.

- Vi utreder alla alternativ grundligt och visst kunde det i princip fungera att vi skulle sköta flygningarna, säger Kuortti. Vi har det tekniska kunnandet och rätt personal men först måste vi utreda vilka våra resurser är att sköta reguljärtrafik.

Flygplanen är för små

Enligt Kuortti har institutet flygplan som kan användas för persontrafik till sitt förfogande.

- Men de här flygplanen är tyvärr för små för att användas för reguljärtrafik mellan Björneborg och Helsingfors, säger Kuortti.

Passagerarmängderna på rutten var hela tiden ganska små och då rutten lades ner hösten 2016 åkte i medeltal 12-13 passagerare per flyg.

Men Kuortti tror trots det inte att det lönar sig att börjar trafikera rutten med luftfartsinistutets flygplan.

- På lång sikt är det viktigt att locka fler passagerare att ta flyget för att få ekonomi i verksamheten, säger Kuortti.

Flygen från Björneborg kunde skötas av Finlands luftfartsinstitut

Diskussion om artikeln