Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentet fick ny talman – de konservativa fäste sitt grepp om EU

Från 2017
Uppdaterad 17.01.2017 23:38.
Antonio Tajani
Bildtext Antonio Tajani
Bild: AFP / Lehtikuva

Det krävdes politisk teater, omfattande kohandel och fyra omröstningar innan EU-parlamentet lyckades välja ny talman. Först vid tiotiden på tisdag kväll stod det klart att italienaren Antonio Tajani blir ny talman för EU-parlamentet.

Antonio Tajani är 63 år och representerar det kristdemokratiskt konservativa EPP. Han efterträder den tyska socialdemokraten Martin Schulz som har lett parlamentet de senaste fem åren.

Under de första tre omröstningarna lyckades ingen av de sex kandidaterna få absolut majoritet. Valet avgjordes i en fjärde omröstning mellan de två kandidater som hade fått flest röster i den tredje omröstningen.

I finalomgången besegrade Antonio Tajani sin landsman, den socialdemokratiska gruppens kandidat Gianni Pitella, med rösterna 351- 282.

Röstfiske och politisk teater

Valet av talman för de återstående två och halvt åren av mandatperioden var ändå en upprivande process och fick känslorna att gå heta i EU-parlamentet i Strasbourg.

Både före den första omgången men även mellan valomgångarna pågick en politisk teater där de olika grupperna röstfiskade över partigränserna.

Bäst lyckades ändå den konservativa gruppen EPP som backades upp av både liberala Alde och den konservativa och EU-skeptiska partigruppen ECR.

Färre kompromisser och mera politik

I sitt tacktal tackade Tajani sina motkandidater och konstaterade att han vill vara hela parlamentets talman.

Men det uppslitande valet har lett till inflammerade relationer mellan konservativa EPP och socialdemokraterna. Två grupper som genom ett långtgående samarbete i många lagstiftningsfrågor lyckats mota tillbaka de EU-kritiska grupperna.

Herrklubb och överkompromissande

Europaparlamentarikern Nils Torvalds
Bild: © European Union 2016 - Source : EP

SFP:s EU-parlamentariker Nils Torvalds som representerar den liberala gruppen Alde menar att det finns två orsakar till den mångåriga koalitionen nu är begravd.

- Det fanns en trötthet på det eviga överkompromissande och dessutom finns det en utpräglad trötthet på den herrklubb som fattat beslut bakom låsta dörrar, men det lyckades vi inte ändra på. Det här valresultatet är i högsta grad en herrklubbslösning.

"Hädanefter slipper vi kompromissa med de konservativa"

Miapetra Kumpula-Natri (SDP)
Bild: YLE/Filip Stén

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Miapetra Kumpula-Natri säger ändå att det finns fördelar med att koalition nu har spruckit.

- Nu får vi börja driva vår egen politik istället föra kompromissa med de konservativa.

Samlingspartiets EU-parlamentariker Henna Virkkunen som hör till den konservativa gruppen EPP tror att valet kommer lämna öppna sår.

- Men samtidigt tror jag EPP och socialdemokraterna kommer att kunna samarbeta också i fortsättning speciellt när det kommer stora viktiga frågor.

Bild: Yle

Tajani uppfattas om värdekonservativ

Den nya talmannen Antonio Tajani är ändå kontroversiell. I sitt hemland representerar han Forza Italia -partiet som grundats av Silvio Berlsuconi som också uppges vara nära vän med Tajani.

Tajani var tidigare EU-kommissionär med ansvar för bland annat transport och industri. Han har kritiserats för att han som kommissionär inte ingrep trots förvarningar om att Volkswagen fuskar med utsläppen, vilket senare ledde till den omfattande så kallade diesel-gaten.

Han uppfattas också som värdekonservativ och har röstat emot flera förslag om ökad jämställdhet.

Något som får socialdemokraternas EU-parlamentariker Miapetra Kumpula-Natri att sucka.

- Men vi måste komma ihåg att majoriteten i parlamentet inte delar hans värderingar. Här finns väldigt många parlamentariker som jobbar för jämställdhet och kvinnornas rättigheter och det arbetet fortsätter.

De konservativa får ökat inflytande inom EU

Konservativa EPP innehar nu alla tre tunga EU-poster. Både EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk representerar EPP.

Samlingspartiets Henna Virkkunen tror ändå inte att det leder till att EU-parlamentet tar ett steg högerut.

- Beslutsfattandet är mångfacetterat och alla grupper kan påverka. Men EPP är parlamentets största grupp och därför är det naturligt att vi också innehar talmansposten.

Miapetra Kumpula-Natri rynkar ändå på pannan.

- EU leds nu av tre män alla över 60 år och de kommer alla från samma partigrupp – det är inte mångfald.

Diskussion om artikeln