Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama förkortade straffet - visselblåsaren Manning släpps fri

Från 2017
Uppdaterad 18.01.2017 09:56.
Bradley Manning i peruk, innan han byte sitt namn till Chelsea Manning.
Bildtext Bradley Manning i peruk, innan han byte sitt namn till Chelsea Manning.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den tidigare underrättelseanalytikern dömdes till 35 års fängelse för att ha läckt hundratusentals dokument till Wikileaks, från USA:s krig i Irak och Afghanistan. Efter sju år i fängelse ska hon släppas fri i maj.

Manning hette fortfarande Bradley Manning och var man då han skickades med sin enhet till Irak år 2009. Där fungerade han som underrättelseanalytiker och blev allt mer frustrerad både vad gällde kriget i Irak och sin egen situation.

Manning kopierade hundratusentals dokument och videor som berörde krigen i Irak och Afghanistan, men däribland också ungefär 250 000 telegram som skickats mellan olika amerikanska ambassader runt om i världen.

Bradley Manning, som senare bytt namn till Chelsea Manning, i samband med rättegången i Fort Meade i juni 2013
Bildtext Manning under rättegången i Fort Mead, Maryland.
Bild: EPA/PETE MAROVICH

Han läckte dokumenten till Wikileaks och egentligen var det Mannings dokument som gjorde Wikileaks och dess grundare Julian Assange kända världen över.

Ville väcka debatt

Ett av de mest omtalade avslöjandena bland det läckta materialet var en video som visade hur amerikanska soldater i en stridshelikopter sköt ner och dödade oskyldiga civila - bland dem två Reuters-journalister - på ett torg i Bagdad.

Samtidigt kunde man höra kommunikationen mellan dem och de lät som om de spelade ett videospel.

Manning läckte för att han - som han skrev då det begav sig - ville att dokumenten skulle väcka debatt och leda till reformer.

En teckning på Bradley Manning under rättegången i Fort Mead, Maryland 15.3.2012
Bildtext En teckning på Bradley Manning under rättegången i Fort Mead, Maryland 15.3.2012
Bild: EPA/Wm. Hennessy Jr. / CourtroomArt.com

Vid rättegången erkände Manning allt, var ångerfull och sade att han inte velat skada någon med sina avslöjanden. Dessutom var perioden i Irak svår för honom, eftersom han insåg att han inte bara var homosexuell utan hade könsidentitetsstörningar.

Efter domen bytte Manning sitt förnamn till Chelsea och berättade om sin önskan att byta kön.

En demonstration till stöd för Chelsea Manning i London i december 2014.
Bildtext En demonstration till stöd för Chelsea Manning i London i december 2014.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Chelsea Manning hålls fången bland män i militärfängelset Fort Leavenworth, Kansas. Hon försökte begå självmord två gånger i fjol.

Militären har tillåtit henne hormonbehandlingar och kvinnliga underkläder, men hon får inte ha långt hår och hon har inte fått möjlighet till könskorrigerande kirurgi.

Kontroversiellt beslut

Manning fick det längsta straffet som någon i USA:s historia fått för att läcka hemligstämplat material. Nu har hon alltså suttit sju år av sitt 35 år långa fängelsestraff, men ska släppas redan den 17 maj om Obama får som han vill.

Enligt New York Times finns den möjligheten att den tillträdande presidenten Donald Trump kan ändra på det här, men det som kommer att ske i vilket fall som helst är att Manning inte längre kommer att vara under militärens kontroll.

Obama slutar som president på fredag och beslutet om Manning är kontroversiellt. Paul Ryan, talmannen i USA:s representanthus kallar det "skandalöst".

Assange: "Stor seger" för Wikileaks

Julian Assange, som redan 2012 sökte skydd på Ecuadors ambassad i London, har tidigare sagt att han kan gå med på utlämning till USA om Manning benådas.

Svenska TT har talat med Assanges svenska advokat Per E Samuelson. Enligt Samuelson säger Assange att Obamas beslut är en stor seger för Wikileaks och han gläds med Manning.

Julian Assange talar med journalister från balkongen i Ecuadors ambassad i London 5.2.2016
Bildtext Julian Assange talar med journalister från balkongen i Ecuadors ambassad i London 5.2.2016
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Samuelson påpekar att Obama inte benådat Manning, utan att hans straff bara förkortats.

- USA säger ju inte att Manning inte har begått något brott. Assange kan därför inte i dagsläget lita på att USA inte skulle åtala honom.

Men enligt Samuelson är Assange öppen för förhandlingar på den punkten.

Assange är misstänkt för sexualbrott i Sverige, men har vägrat att utlämnas till Sverige eftersom han är orolig för att Sverige, i sin tur, ska utlämna honom till USA.

Diskussion om artikeln