Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pälsdjurskroppar kokas i Ytteresse

Från 2017
Uppdaterad 18.01.2017 09:05.
Torp-Frys farm i Ytteresse i Pedersöre
Bildtext Torp-Frys farm i Ytteresse i Pedersöre.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Pedersöre kommun gav TF-Products byggnadstillstånd för en kokerianläggning för pälsdjurskroppar i Kållby men Vasa förvaltningsdomstol sade nej i höstas. Grannarna hade besvärat sig mot anläggningen och var rädda för luktproblem.

Bröd TF-Products har nu ändrat sina planer och förstorar kapaciteten för anläggningen rejält men planerar att bygga fabriken intill företagets pälsfarm i Ytteresse. I bästa fall kan anläggningen stå klar till höstens pälsningssäsong om alla tillstånd fås snabbt.

TF-Products valde att inte besvära sig

Enligt TF- Products vd, Bjarne Snellman, hade det funnits möjlighet att besvära sig mot förvaltningsdomstolens beslut men företaget valde en annan väg.

- I ett dynamiskt företag händer det saker och ting, vissa beslut kan man påverka själv, vissa kan man inte påverka, säger Bjarne Snellman.

- Vi har beslutat att flytta projektet till Ytteresse, vi har hittat en tomt som vi har möjlighet att köpa.

Bjarne Snellman är mycket förtegen om projektets kostnader och säger bara att anläggningen kostar några miljoner. Kapaciteten på anläggningen ökar från 9000 ton i det första projektet till 22 000 ton i den nuvarande anläggningen som skall byggas i anslutning till TF- Products pälsfarm i Ytteresse.

Mängden pälsdjurskroppar som skall processas i anläggningen ökar inte, ökningen i kapacitet beror på att företaget siktar på att i framtiden också vid behov kunna ta emot biprodukter från slakt, inte enbart pälsdjurskroppar. Mängden 22 000 ton är den maximala mängd som kommunen kan ge tillstånd för i miljövårdsnämnden.

Slutprodukten skall användas som en del av råmaterialet för fodertillverkning,anläggningen är igång till den del det gäller pälsdjurskroppar från november till mitten av januari.

VD Bjarne Snellman vid Torp-Frys
Bildtext Bjarne Snellman.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Informationstillfälle för allmänheten

I samband med de förra planerna i Kållby fick företaget kritik av grannarna för att planeringen hade skett i smyg och att de inte förstått vad som var på gång.

Den här gången kallar företaget allmänheten till ett möte på onsdagskväll i företagets utrymmen i Kållby där projektet presenteras.

Artikeln har kompletterats 18.1 kl. 09.05

Diskussion om artikeln