Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt spändare i Gambia - turister flygs hem

Från 2017
Uppdaterad 18.01.2017 08:40.
President Yahya Jammeh med sin hustru Zineb Jammeh under ett besök i Vita Huset i augusti 2014
Bild: UPI/All Over Press

Gambias president Yahya Jammeh ulyste på tisdagskvällen ett tre månader långt undantagstillstånd. På torsdag borde Jammeh lämna presidentposten, men trots omvärldens uppmaningar klamrar han sig fast vid makten.

I presidentvalet den 1 december i fjol fann Yahya Jammeh sig besegrad av rivalen Adama Barrow. Jammeh, som lett Gambia med järnhand i 22 år, erkände till en början Barrows seger.

Men snart hävdade han att rösträkningen inte gått rätt till och överklagade resultatet till landets högsta domstol.

Trots internationella påtryckningar och hot om militärt ingripande vägrar Jammeh att ge ifrån sig makten, vilket borde ske på torsdag. På tisdagskvällen sade han i ett TV-tal att undantagstillstånd införs på grund av "exempellöst" omfattande utländsk inblandning, både i presidentvalet och i Gambias affärer i övrigt.

Jammeh varnade medborgarna för att störa ordningen genom "olydnad", och uppmanade säkerhetsstyrkorna att upprätthålla lugnet. Undantagstillståndet räcker 90 dagar.

Flera ministrar lämnade under tisdagen sina poster i protest mot att Jammeh vägrar avgå. Adama Barrow befinner sig i Senegal, där han avser stanna tills han kan sväras in.

Sverige avråder från resor

Gambia är ett populärt turistmål och flera utländska resebyråer har börjat ta hem sina kunder från Gambia.

Tjäreborg har ställt in fredagens flyg med turister till Gambia. Ett tomt flygplan sänds för att i flyga hem de turister, som helt i enlighet med tidtabellen skulle återvända hem.

Sammanlagt finns för närvarande omkring 300 finländare i Gambia.

Vid Tjäreborg står man i ständig kontakt till både sin personal i Gambia och till svenska utrikesdepartementet. Finland har ingen egen beskickning i landet, och därför följer man med de svenska rekommendationerna.

Svenska UD avrådde på måndagen från icke nödvändiga resor till landet.

Tjäreborg uppger på sin webbplats att läget i Gambia är fortsatt lugnt, och att man håller sina resenärer informerade. De kunder vilkas resa ställs on kommer att få tillbaka sina pengar.

Från och med den 27 januari borde det åter bli möjligt att göra resor till Gambia i normal ordning, uppger Tjäreborg.

Diskussion om artikeln