Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Larsmos unga europamästarinna tar sikte på nya höjder

Från 2017
Alina Strömberg för sig redo för att göra ett stavhopp i Botniahallen.
Bildtext Alina Strömberg för sig redo för att göra ett stavhopp i Botniahallen.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Mycket har hunnit hända under några år för 17-åriga Alina Strömberg från Larsmo. Hon är numera både europamästare, ungdomspristagare och Smedsbybo och satsar friskt på sin väg mot nya höjder.

För tillfället håller damernas stavhopp i Finland en hög internationell nivå och i spetsen för den blåvita anstormningen går 18-åriga världsrekorddamen Wilma Murto.

Senare i vår kommer Alina Strömberg från Larsmo IF att fylla 18 år. Hon berättar för Yle Sporten hur hon är säker på att livet kring idrottandet med all säkerhet kommer att bli smidigare med ett körkort i bakfickan.

Stavhopperskan Alina Strömberg värmer upp i Botniahallen.
Bildtext Alina Strömberg bor, studerar och tränar i Smedsby.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Just nu bor hon på gångavstånd från hallen i Smedsby och går i skolan i Korsholms gymnasium. Beslutet att lämna barndomshemmet som 16-åring fattade hon efter moget övervägande.

– Jag tänkte igenom mitt läge då jag bodde i Larsmo och hade väldigt lång väg till träningen i Botniahallen, det tog mycket energi och kraft även om man bara sitter på i bil. Jag funderare på hur jag skulle göra för att kunna satsa ännu mer. Korsholms gymnasium ligger nära till, och då fick det bli den skolan Nu bor jag här i Smedsby nära hallen och det är ganska smidigt just nu, berättar Strömberg i samband med en eftermiddagsträning.

Trögstartat

Strömberg har redan hunnit tävla ett par gånger under säsongen 2017, men avslöjar att det alltid brukar vara lite besvärligt med ett nytt kalenderår.

– I början av inomhussäsongen brukar det vara trögstartat. Det dröjer helt enkelt några tävlingar innan jag kommer igång. Jag tävlar mycket inomhus och bygger upp inför sommaren, inomhussäsongen är nog viktig. Inomhus-FM ingår i kalendern och målet är att nå junior-EM i Italien, förhoppningsvis är jag en av de två finländare som kommer med, säger Strömberg.

Alina Strömberg vilar sig mellan hoppen i Botniahallen.
Bildtext Vila mellan varven för Alina Strömberg.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

När säsongen 2016 kommer på tal med Alina Strömberg är det främst just junior-EM diskussionen kretsar kring. Säsongens fina resultat ledde också till att Strömberg tillsammans med skidåkaren Julia Häger och styrkelyftaren Susanna Törrönen får ta emot ungdomspriset på den finlandssvenska idrottsgalan i februari.

Året var bra på många sätt, men fullträffen fick hon till vid exakt rätt tidpunkt.

"Lyckoträffen i Tbilisi"

Ett personligt rekord på 415 centimeter gav ett EM-guld.

– Det var nog en lyckoträff i Tbilisi, direkt efter EM när jag kom hem blev det FM där jag gjorde en av de sämsta tävlingarna för året resultatmässigt. Jag var ganska sliten då, men inte heller tävlingarna efter FM gick riktigt bra, minns Strömberg och fortsätter.

Alina Strömberg på stavhoppsmadrassen i Korsholm.
Bildtext Alina Strömbergs rekord ligger på 415 centimeter.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

– Jag hade hela säsongen legat kring fyra meter och bombat den gränsen. Jag kände att det fanns större höjder i kroppen, så man kan lugnt konstatera att jag hoppade mitt rekord i rätt tävling.

Ett junior-EM som adertonåring står på programmet i italienska Grosetto i slutet av juli och på längre sikt hägrar hemma-VM i Tammerfors sommaren 2018.

– Det är ett konkret mål och en tävling där jag verkligen vill prestera, cementerar Strömberg fast.

Resultatutvecklingen kommer att plana ut

Med ett juniormästerskap i bagaget och ett annat på kommande jobbar Strömberg vidare i den nya miljön i Smedsby, och gör det under ledning av Mikael Westö. Westö beskriver hon som en förstående tränare som har förmågan att ge mycket individuell handledning även om hopparna också under det pass som Yle Sporten besöker arbetar i grupp.

Mikael Westö leder en stavhoppargrupp i Korsholm.
Bildtext Mikael Westö är Alina Strömbergs tränare.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Inomhussäsongen kommer att innehålla både FM-tävlingar i Jyväskylä och junior-FM i Åbo innan utomhussäsongen småningom knackar på dörren. Med ett personligt rekord på 415 centimeter räknar Strömberg med att putsa det rejält också i år, men är medveten om att juniorårens hisnande tempo är ett minne blott.

– Under mina yngre år har resultatutvecklingen varit snabb och höjningarna på rekordet för varje år varit stora. Att det småningom saktar ner är något jag räknat med, det planar ut helt enkelt. Jag får jobba för att ta en centimeter åt gången och förhoppningsvis göra nya rekord, säger Strömberg.

Varför inte igen göra det vid EM igen, i Grossetto i juli?

Diskussion om artikeln