Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Planeringen av det som inte ska heta Västra enhetsskolan har kommit igång i Borgå

Från 2017
Uppdaterad 18.01.2017 13:59.
Ströhö i Borgå
Bildtext Strömborgska skolan är en av de tre skolor som flyttar in i Västra enhetsskolan år 2019.
Bild: YLE/ Axel Hansson

De lärare som kommer att arbeta i den västra enhetsskolan i Borgå samlades i tisdags för att ur deras synvinkel fundera över hurudan verksamhetskultur och skolbyggnad man vill ha.

- Vi vill inte ha långa korridorer med klassrum. Det är ju det vi lever med idag. Det hör det förgångna till. Utgångspunkten bör finnas i på vilket sätt vi vill undervisa, säger Strömborgska skolans rektor Carola Wiksten.

Korridor i Ströhö
Bildtext De långa korridorernas tid är förbi. (Arkivbild från Strömborgska skolan).
Bild: Yle/Madeleine Boström

Flexibla miljöer

Enligt Wiksten ska en byggnad inte sätta gränser för hur man arbetar. Miljöerna bör vara flexibla. Det bör finnas både mindre slutna rum och större öppna rum.

Mötet mellan lärarna var något av en avspark för den process som så småningom kör igång: Att planera och bygga en ny gemensam skolbyggnad för Strömborgska skolan, Saxby skola och Näse skola.

- Stämningen var riktigt bra med givande diskussioner. De idéer som kom upp skrevs ner och kommer att finnas med i processen mera konkret än hittills, säger Wikstén.

De viktigaste tankarna har de facto funnits med länge, eftersom bygget av Västra enhetsskolan skjutits på framtiden ett antal gånger.

Under tiden har man varit tvungen att reparera Strömborgska skolan och se till att den bristfälliga byggnaden är i ett sådant skick att den kan användas i undervisningssyfte fram till att det nya skolhuset står klart.

Bildtext Matsalen i Strömborgska skolan.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Elever funderar och planerar

Nu ser det då ut som om byggandet äntligen ska kunna komma igång. Tidtabellen har tidigare inte hållit och projektet har skjutits på framtiden ett antal gånger - bland annat eftersom man inte har kunnat bestämma hur stort skolhuset ska vara och vilka av de nuvarande skolorna som ska inhysas i den nya skolbyggnaden.

Wiksten räknar med att den nya skolan kommer att ha cirka 500 elever. Av dem ska cirka 240 gå i årskurs 1 - 6 och 240 i årskurs 7 - 9. Också eleverna kommer att delta i planeringen av sitt nya skolhus.

- Nästa vecka kommer elever att ha ett liknande möte som det vi hade i tisdags. Elever från alla tre berörda skolor kommer att sätta sig ner och fundera över hur de vill att deras nya skola ska se ut, säger Wiksten.

Bildtext Två år ska elever och lärare ännu uthärda i Ströhö.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Alla ska få vara med

Förutom det här ska man skicka en webbenkät till personal, vårdnadshavare och elever.

- Alla intressenter ska höras och får vara med i processen. Det har vi varit tydliga med ända från start. Dessutom har staden anställt en arkitektbyrå som ska koordinera olika intressenters tankar och idéer, berättar Wiksten.

Att få med arkitektbyrån har varit en viktig bit i det hela. Eftersom skolarbetet också kräver sin man och bör fungera normalt på sidan om, kan det vara nödvändigt med en instans som hjälper till med att skolornas idéer beaktas.

- Vardagen ska skötas och vid sidan om det ett utmanande men intressant planeringsarbete. Vi är trots allt redo, eftersom vi har förberett oss några år och bara väntat på att få komma igång, säger rektor Carola Wiksten.

Vad ska skolan heta?

Namnet då. Ska skolan faktiskt heta Västra enhetsskolan?

- Absolut inte. Vi har nog från början varit på det klara med att det enbart är ett arbetsnamn. Vi har ju haft en förfrågan ute och vi har också fått en del namnförslag. Det finns också en stark kandidat bland namnförslagen, men vad det är kan jag inte avslöja i det här skedet, säger Wikstén.

Västra enhetsskolan (eller vad den nu ska heta) beräknas vara färdigbyggd sommaren 2019.

Skolbyggnad med klätterställningar i förgrunden.
Bildtext Eleverna från Saxby skola kommer att flytta till den nya skolan...
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Näse skola i Borgå i vinterskrud
Bildtext ...liksom eleverna från Näse skola.
Bild: Yle/Carmela Walder

Diskussion om artikeln