Titta på Lola uppochner med öronen
Att ta steget från popmusiker och låtskrivare till att börja göra musik för TV och film var en stor utmaning för Peter Hägerstrand som nu är aktuell med serien Lola uppochner.
Alla kommer vi ihåg öppningsscenen i Twin Peaks med en nästan ensam bas som skapar just den där spänningen i luften, samtidigt som vyer från den lilla byn med ett sågverk flimrar förbi i rutan. Och liksom fasaden i byn var en chimär så var musiken det också.
Det var egentligen Kinny Landrum som spelade temat som Angelo Badalamenti komponerat, och det som vi tror att är en bas var de facto ett Duane Eddy-gitarrsound samplat på en Emulator 2. Landrum spelade den så lågt i registret att det lät som en basgitarr.
Serien som utkom 1990 blev på många sätt stilbildande också då det gäller musik som man hör i TV-serier ännu idag.
Fasaderna spricker till ljuv musik
Och visst finns det något av den amerikanska succéserien också över vårt eget drama, Lola uppochner, som nu sänds på Yle Fem. Bakom fasaden i den lilla finlandssvenska staden Flatnäs sker det mord och äldre män har ihop det med unga flickor.
Det blev också en stor utmaning för Peter Hägerstrand som har komponerat musiken - förutom några covers och några originallåtar - som finns i serien.
Hägerstrand har gjort musik med grupper som Gycklarnas Afton, Jupiter Park och Good Evening Manchester. Sedan blev han soloartist och har haft flera låtar på Yle Vegas spellista.
Så småningom blev det mer och mer jobb med olika TV-serier och filmer, och nyligen skrev han på ett kontrakt med ett multinationellt skivbolag för soundtracket till Lola uppochner.
Kändes konstigt
Då avsnitt ett och två av Lola uppochner premiärvisades på bokkalaset i Ekenäs på hösten var det en märklig känsla för Hägerstrand.
– När jag såg den då var det nog grejer som jag helt hade glömt bort och sedan blev det ju lite schizofrent i och med att jag nu har jobbat med soundtracket som kom ut nyligen. Problemet då man gör [musik] för en TV-serie är att det är fråga om ganska korta snuttar och det blir ju ganska jobbigt att lyssna på en cd med 15 – 20 sekunders stycken. Så därför har jag förlängt eller gjort om instrumenteringen för skivversionen, berättar Hägerstrand.
Storyn är a och o
Att skriva musik för TV är en stor utmaning för vilken kompositör och musiker som helst. Och enligt Hägerstrand så är arbetsgången oftast den samma.
Det börjar med story och handlingen och eftersom det nu fanns en bok som den grundade sig på, läste han den och skapade sig då en uppfattning om i vilken ljudvärld som handlingen utspelade sig.
- Väldigt långt är det fråga om känslor. I det skedet har man ju ännu inget konkret att utgå ifrån. Det är då du får manus in handen och kan börja se scenerna och hur det är uppspjälkat och i det här fallet så skiljer sig handlingen en hel del från boken. Kronologin som finns i serien finns ju överhuvudtaget inte i boken.
Temat en utmaning
I de flesta TV-serier finns det ett tema som återkommer i olika versioner. Det kan vara fråga om en melodislinga som modifieras i olika stämningar, sound, tempo, klangfärg och harmoni.
– Jag hittade temat ganska snabbt, men sedan blev det nog en hel del villovägar också, säger Hägerstrand och skrattar. Genast då jag kunde börja se dagstagningarna visste jag ungefär åt vilket håll musiken också skulle gå. I början jobbar man i allmänhet i midi-format, och det är först då den slutliga versionen finns som man börjar plocka in riktiga instrument i den mån det finns tid och pengar.

Här ett exempel på hur musiken smyger sig in i scenen och nästan skapar en klaustrofobisk stämning i cellen som Ca kommer in i.
Den osynliga musiken
I många TV-serier finns det musik, men du upptäcker den inte. Så jag frågade Peter Hägerstrand om den bästa musiken i ett drama är sådan som man inte ens lägger märke till.
– Det är ju det klassiska med musik till bild eller film. Men jag tror man aldrig kan sträva efter det. Samtidigt finns det så mycket fysiska grejer i musiken som du inte kan lägga dit för att de blir direkt störande. Du har till exempel inte en oboe under en dialog, för tonomfånget för rösten och instrumentet ligger i samma område. Det finns nog många undantag också, säger Hägerstrand.
Bort med det onödiga
Eftersom Peter Hägerstrand har en bakgrund som låtskrivare och så småningom började jobba både med film och med tv, tillsammans med sin sambo Ulrika Bengts, så gällde det att lära sig hantverket från grunden.
– Jag kom ganska snabbt underfund med att det gäller att minimalisera så mycket som möjligt och det är inte alltid så lätt. Man måste rensa bort allt onödigt och bara lämna kvar det absolut viktigaste.
Så nästa gång du tittar på Lola uppochner, gör det med öronen. Då kommer du att upptäcka hur mycket stämning som musiken egentligen skapar i ett TV- drama.
Kulturredaktionen skriver om teman relaterade till dramaserien Lola uppochner. Se den här:
