Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Hellre testar jag medicinen än väntar på att cancern tar livet av mig"

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 08:54.
Tobias Sjöman i vinterjacka.
Bildtext - Jag har i alla fall blivit sjuk i rätt land. I Finland får jag högklassificerad vård, säger Tobias Sjöman som har cancer i lymfsystemet.
Bild: Yle/ Michaela Rosenback

- Jag satt på sjukhuset och väntade på att bli uppropad. När läkaren mötte mig i dörren frågade hon ”är du ensam?” Då förstod jag att hon hade ett dåligt besked.

Åtta dagar efter att Tobias Sjöman fyllde 20 år diagnostiserades han med Hodgkins lymfom, cancer i lymfsystemet. Läkarna hittade en 16 gånger 13 centimeter stor tumör mellan Tobias lungor och livet tog en oväntad och skrämmande vändning. Men egentligen började sjukdomsresan redan hösten 2014.

- Jag var förkyld hela tiden men tänkte inte desto mera på det eftersom det var vanliga förkylningstider. Under våren 2015 började jag få lunginflammation ganska ofta. Läkarna misstänkte mykoplasma, och febern jag hade kopplade de ihop med den.

Alla ungdomar har tillgång till Google och det är inte så svårt att googla sina symptom och sedan läsa att man har både det ena och det andra, bland annat cancer.

― Tobias

Men febern sjönk aldrig. När den stigit över 40 grader och Tobias CRP-värde pekade uppåt blev han skickad till inremedicinska polikliniken.

- Också därifrån kom jag hem med diagnosen lunginflammation. Efter en veckas medicinering sa min läkare att ”nu vet jag inte vad jag behandlar dig för mera, nu måste vi ta reda på vad det här är”.

På ett sätt kände sig Tobias lättad över att det äntligen var någon som tog honom på allvar, men oron över vad det var som felades honom var stor.

- Alla ungdomar har tillgång till Google och det är inte så svårt att googla sina symptom och sedan läsa att man har både det ena och det andra, bland annat cancer.

Ändå kunde Tobias aldrig tro att det var just det som dränerade honom på energi.

- Inte får man ju cancer som tjugoåring, tänkte jag.

När det brister

Dagen när Tobias fick sin diagnos gick han på jobb som vanligt. När det var dags för läkarbesöket meddelade han sina kollegor att han snart kommer tillbaka. Så blev det ändå inte.

- I början frågade läkaren lite mer allmänt om hur jag mådde. Men jag såg på henne att det var något mer.

Själva beskedet minns Tobias väldigt lite av.

- Läkaren talade finska och även om jag förstår finska var det svårt att ta in. Jag vet i alla fall att hon sa något om ”massa” och ”tumör”. Sedan frågade hon om jag vill ringa någon.

När Tobias ringde sin mamma brast det. Gråten han hållit inne under samtalet med läkaren kom nu.

- Jag grät i flera timmar ända tills jag fick träffa en kollega som jag kände mig trygg med och fick en kram av henne. Sedan åkte jag hem till mamma och pappa.

Hodgkins lymfom

  • Hodgkins lymfom är en typ av cancer i lymfsystemet.
  • Det vanligaste symtomet är att en eller flera lymfkörtlar svullnar. Man också känna sig trött, få feber, svettas eller gå ner i vikt. Sjukdomens symtom beror delvis på tumörens läge.
  • Hodgkins lymfom kan drabba även unga personer, ofta yngre än 30 år. I dag är prognosen vid Hodgkins lymfom god.

Som en skabbig räv

Det har nu gått ett drygt halvår sedan den chockartade dagen i början av juni i fjol. Periodvis har Tobias mått riktigt dåligt både fysiskt och psykiskt.

- När håret och skägget började falla av fläckvis fick jag ett konkret bevis på att jag var sjuk. Jag såg ut som en skabbig räv så jag rakade av mig allt hår.

För tillfället mår han ändå lite bättre.

- Läkarna har haft lite svårt att hitta rätt medicin, men nu får jag en medicin som får mig att må nästan normalt. Det är inte cellgifter jag får längre utan immunterapi.

Medicinen är relativt ny på marknaden och bland annat i Sverige utförs ännu tester för att ta reda på vilka biverkningar den kan medföra.

Hellre får de testa och kanske hitta något som fungerar än att jag bara ska vänta på att cancern sprider sig och tar livet av mig.

― Tobias

- De har inte kallat mig försökskanin men jag är ändå en av få finländare som har fått den här medicinen. Min sjukskötare har själv aldrig behandlat någon med den medicinen jag får. Men jag känner ändå att hellre får de testa och kanske hitta något som fungerar än att jag bara ska vänta på att cancern sprider sig och tar livet av mig.

Alla ska dö

De flesta tjugoåringar ägnar en hel del tid åt att tänka på studier, jobb, kanske en flytt eller vad man ska göra i helgen. Ganska få reflekterar regelbundet över sin egen dödlighet. Men när man blir svårt sjuk är det en ovälkommen och oundviklig tanke.

- Jag har haft ångest och varit rädd för att dö. Samtidigt har jag på något sätt vant mig vid tanken. Vi ska alla dö, förr eller senare. Det kan vara cancern som tar mitt liv eller så kan jag gå ut på gatan och bli överkörd. Men det är klart att jag inte vill dö, säger Tobias.

Sjukdomen har också fått honom att uppskatta små stunder i vardagen.

- Att få äta middag med familjen känns mycket viktigare nu jämfört med tidigare.

Lättast att vara ärlig

På sin blogg har Tobias valt att skriva om sjukdomen, de känslor den ger upphov till och hur det är att få en cancerdiagnos som så ung.

- Jag vill skriva av mig för att i framtiden kunna läsa om hur jag egentligen kände. Men också för att Raseborg är en liten ort och när jag började höra rykten så tänkte jag att jag kan skriva ett inlägg där folk får reda på hur det ligger till. Det är lättare än att varje gång behöva förklara på nytt.

Tobias har fått fin respons av människor som uppskattar att han vågar vara så öppen och ärlig.

- Jag träffade en före detta kollega på ABC och hon sa att det jag skriver har hjälpt henne mycket och att det känns skönt att någon vågar berätta. Det slutade med att vi båda grät.

Det fina stödet Tobias fått av vänner, familj och bekanta betyder massor.

- Ibland har jag känt rädsla och hopplöshet, men andra dagar känner jag att mitt liv är bra. Jag har blivit sjuk i rätt land eftersom jag får högklassificerad vård här i Finland. Och min familj och mina vänner har verkligen funnits där för mig. Utan dem skulle jag inte orka.

Diskussion om artikeln