Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Analys: Helsingfors väntar på besked, Vapaavuori!

Från 2017
Uppdaterad 18.01.2017 16:59.
Jan Vapaavuori på Europeiska investeringsbankens presskonferens 18.1.2017.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Frågan är om Jan Vapaavuori eller hans parti alls har något annat alternativ än att just han ställer upp som Samlingspartiets borgmästarkandidat. Det verkar snarare vara en fråga om tajming.

Den nionde april väljer Helsingfors inte bara nya beslutsfattare till fullmäktige, utan väljarna har också ordet om borgmästaren i staden. Det här ger kommunalvalet i Helsingfors ett helt nytt tävlingsmoment.

När vicedirektören för Europeiska investeringsbanken Jan Vapaavuori på onsdag höll presskonferens var det många som väntade ett besked också om hans kandidatur i kommunalvalet och därmed borgmästarvalet i Helsingfors. Presskonferensen fokuserade ändå på just EIB:s investeringar i Finland, och Vapaavuoris besked om kommunalpolitiken var att han ännu funderar en stund.

Samlingspartiets första plats är hotad

Klart är ändå att upplägget gör att Samlingspartiet är i desperat behov av att hitta en stark kandidat. De gröna har helt oblygt sagt att ett av deras huvudmål i kommunalvalet är att bli störst i Helsingfors.

Och enligt Yles opinionsundersökning ser de faktiskt ut att ha en chans att peta Samlingspartiet från första plats - en position de haft sedan 70-talet.

Samlingspartiet har inte samma extrema fokus på Helsingfors och andra storstäder som De gröna har. Men borgmästarvalet i huvudstaden är ändå borgmästarvalet i huvudstaden - det är fråga om en post som i och med organisationsförnyelsen har både stor synlighet och en inte helt obetydlig mängd makt.

Det blir personfokus i Helsingforskampanjerna

Valkampanjerna i Helsingfors kommer troligen att bli mer personcentrerade inför det här kommunalvalet, åtminstone för de partier som ställer upp en borgmästarkandidat. I bästa fall kan det här leda till högre valdeltagande (jämför bara valdeltagandet i kommunalvalet med det i presidentvalet - personer intresserar, helt enkelt). I värsta fall kan det leda till att det blir mindre fokus på sakfrågorna.

Hur som helst har Samlingspartiet inte råd med att gå miste om den synlighet en stark kandidat innebär, och hemskt många starka tänkbara namn verkar partiet inte ha.

Det måste vara en tungviktare. Riksdagsledamöter i Helsingfors är förstås möjliga alternativ: Sari Sarkomaa till exempel. Partiets tidigare biträdande stadsdirektör Laura Räty har hoppat av, likaså tidigare gruppordförande Lasse Männistö.

Bloggar om gågator och hälsovård

För bara ett och ett halvt år sedan lämnade Vapaavuori kommunalpolitiken.

Men för bara några dagar sedan bloggade han, ute från bankposten i Europa, om ett högst lokalt ärende i Helsingfors, nämligen mängden gågator i huvudstadens centrum. Ett par dagar före det skrev han om social- och hälsovården.

Så det är nog bara en fråga om tajming nu.

De gröna meddelar om sin kandidat i februari och alternativen i dagsläget är Anni Sinnemäki och Pekka Sauri. Vänsterförbundet ställer upp Paavo Arhinmäki och Sannfinländarna Mika Raatikainen.

Väntar Samlingspartiet och SDP med kandidatutnämningar till efter det, eller vill de försöka styra diskussionen och vara först ute? Snart ser vi.

Diskussion om artikeln