Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Varför får pedofiler inte hjälp i tid?

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 06:23.
En person i vinterrock står vid Domkyrkobron och tittar ner i Aura å.
Bild: Yle/Linus Hoffman

I Finland talas det mest om hur man ska bestraffa pedofiler. Därför finns det tusentals pedofiler i Finland som skulle vilja ha hjälp med sin läggning, men som inte vågar be om hjälp, för då skulle de genast stämplas som förbrytare.

– Det är viktigt att separera mellan pedofili, som är en psykiatrisk diagnos, och sexuella övergrepp, som är en kriminell handling, säger forskardoktor Jan Antfolk vid Åbo Akademi. Den som har pedofil läggning har alltså ett sexuellt intresse för barn, men för att få den diagnosen krävs inte att man ska ha begått övergrepp.

Internationell forskning visar att ungefär 1-5 procent av vuxna män har upprepade fantasier om sex med barn. I ett land av Finlands storlek kunde det alltså finnas tiotusentals pedofiler. Alla som tänker på att ha sex med barn går ändå inte vidare till handling.

I Finland anmäls över tusen fall av sexuella övergrepp mot barn årligen. Men alla personer som utsätter barn för övergrepp är inte pedofiler.

– Mer än hälften av dem som har en pedofil läggning har aldrig begått ett övergrepp. Och samtidigt begås majoriteten av fallen där barn har fallit offer för sexualbrott av någon som inte har en pedofil läggning.

Jan Antfolk.
Bildtext Jan Antfolk.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Många lider tyst med sina pedofila tankar

Många som har en pedofil läggning försöker undvika sexuella tankar om barn, de undviker sådana platser där de blir påminda om barn, och de kan gå långa omvägar till jobbet för att inte behöva gå förbi daghem eller skolor.

Men det är också många pedofiler som lider av sina pedofila tankar. I en intervju för Yle berättar Timo och Nestori om hur det är att vara pedofil.

– Om någon skulle få reda på det, så skulle vänner, bekanta och släktingar försvinna runt omkring mig. Någon skulle säkert till och med vilja döda mig, säger Timo (som egentligen heter något annat).

Varken Timo eller Nestori skulle ändå vilja utnyttja barn sexuellt eller skada dem på något annat vis. Istället efterlyser de bättre preventivt stöd. I dag får man i fängelse hjälp efter att man begått ett brott, men Sexpo-stiftelsens och Rädda Barnens resurser att hjälpa preventivt är begränsade.

– Man vet att personer med pedofil läggning har en viss, förhöjd risk för att begå sexuella övergrepp på barn, men samtidigt kan du inte bestraffa någon på förhand, säger Antfolk. Tankar är inte straffbara.

Ingen ville betala för ett preventivt program

Under flera år har ett förebyggande vårdprogram för pedofiler förberetts i Finland. Forskare vid Åbo Akademi, Sexpo-stiftelsen, Stiftelsen för kriminalvårdens främjande och Rädda barnen har tillsammans utvecklat projektet Estä ajoissa (Hindra i tid). Det innefattar bland annat ett vårdsystem med en hjälptelefon och terapi som riktar sig till personer som är oroade för sin sexualitet.

Projektet saknar fortfarande finansiering.

– Det ansågs viktigt, men vi bollades vidare från en instans till en annan, berättar Antfolk. Det är få politiker som har det slags mod som det skulle kräva att väcka den här diskussionen.

EU kräver att alla medlemsländer ska erbjuda förebyggande vård för personer som riskerar att begå sexuella övergrepp på barn. Både i Sverige och i Tyskland finns en nationell stödtelefon, dit personer kan ringa då de känner att de är i beråd att göra något som är kriminellt eller skadligt mot barn.

Bild: yle/josefine janhonen

I Tyskland finns också kliniker dit personer kan komma på längre eller kortare gruppbehandlingsperioder. Antfolk berättar att pedofiler varit så intresserade att delta att de själva bekostat flygresorna till kliniken två gånger i veckan.

– De flesta vill ha hjälp. Med 4-5 kliniker skulle man i Finland komma ganska långt, föreslår Antfolk. Men man måste få vara anonym och det ska vara konfidentiellt, för pedofili är så stigmatiserat. Därför borde det finnas flera kliniker, så att man kan besöka ett annat ställe än sin boningsort.

"Onödigt många barn och onödigt många pedofiler lider under tiden"

Enligt Antfolk kostar det lika mycket att under ett år driva en klinik där det exempelvis ges gruppbehandling som det kostar att utreda ett fall av sexuellt övergrepp mot ett barn.

En preventiv vård skulle minska på antalet övergrepp mot barn, det skulle minska på antalet personer som utför övergrepp, och det skulle minska på det psykiska lidandet bland pedofiler som inte får vård. Men hur visar man att preventiv vård är effektiv och billigare?

– Utan en offentlig diskussion, och utan preventiv vård förblir pedofili ett dolt fenomen som bara skadar ännu fler, säger Antfolk.

Forskardoktor Jan Antfolk är positiv till att vi kommer att få specialiserad preventiv pedofilvård också i Finland, men han är rädd för att det dröjer onödigt länge. Onödigt många barn och onödigt många pedofiler lider under tiden.

På Yle TV1 sänds på fredag klockan 21.05 ett inslag om pedofiler som inte vill skada barn. Det sänds i programmet Fredag (Perjantai) och på Yle Arenan