Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stubb skulle inte ha röstat på Tähti – ”Laine självskriven”

Från 2017
Uppdaterad 18.01.2017 16:09.
Göran Stubb
Bildtext Patrik Laine har ett gjort stort intryck på Göran Stubb.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Det är kanske inte en så stor överraskning att hockeykännaren Göran Stubb gärna hade sett Patrik Laine vinna Årets idrottare-titeln. Han protesterar ändå inte.

På tisdagen valdes Leo-Pekka Tähti till Årets idrottare i Finland. Göran Stubb protesterar inte men tycker att ishockeysensationen Patrik Laine också skulle ha varit värd utmärkelsen.

– Jag tycker att Patrik Laine skulle vara ganska självskriven, juniorvärldsmästare, silver i senior-VM, utsedd till VM:s bästa spelare, slutspelets bästa spelare, sensationell i NHL – men det är ju inte jag som röstar, konstaterar Stubb i Yle Sportens intervju.

Laine som kom femma i Årets idrottare-omröstningen var utan tvekan den finländska idrottaren som dominerade mest i rubrikerna, egentligen under hela året. Att underbarnet har gått från framgång är egentligen ganska logiskt enligt Stubb.

– När man lärde känna honom lite bättre märkte man att det är ju en kille som har en enorm vilja, så direkt överraskande är det ju inte att han har klarat sig sådär bra – han är sådär bra.

Hjärnskakningen oroar inte

För tillfället lider Laine av hjärnskakning och det är oklart när han kan återvända till Winnipegs laguppställning.

Är du orolig över Laines hälsa?

– Jag skulle kanske varit oroad ännu för 10-20 år sen när man i NHL ansåg att ”äh, det är bara lite huvudvärk, fortsätta och spela”. Men nu är de oerhört noga med hjärnskakningar. Enbart om man misstänker att en spelare fått hjärnskakning under en match får han inte fortsätta förrän en läkare undersökt honom. Han får bra vård, jag tror inte hans framtid på något sätt är hotad eller i farozonen.

Rätt att skicka Puljujärvi till farmen

Den andra finländska hockeytalangen Jesse Puljujärvi har haft en svår säsong i NHL-rinkarna. Han fick knappt med ansvar i Edmonton Oilers och lirar för tillfället i AHL.

– Det var det definitivt rätt beslut att skicka honom dit för det som Puljujärvi behövde var att få speltid och att få självförtroendet tillbaka, och jag var också förvånad över att Edmonton inte släppte honom till junior-VM, för det skulle varit den perfekta platsen för honom att få en stor roll och mycket istid och kanske igen varit i hjälteroll som han tycker om att vara.

Och på tal om junior-VM så har Stubb också en förklaring till att turneringen för Finlands del blev ett fullständigt fiasko.

– Min åsikt är den att hela laget var helt enkelt så, som man säger på engelska, overcoached. Har du sju tränare i laget och så sitter spelare timme in och timme ut och lyssnar på videoanalyser istället för att vara ute och leka på isen, så jag tror deras spelglädje helt enkelt togs bort. Jag tror alla lärde sig något av det.

Diskussion om artikeln