Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Tiina Grönroos: Halvvägs in i veganmånaden

Från 2017
Uppdaterad 20.01.2017 11:22.
Tiina Grönroos poserar med en banan.
Bild: Yle/Minna Almark

Dag 10. Nu har jag klarat av halva veganutmaningen. Det återstår cirka en och en halv vecka av mitt projekt. Det har gått förvånansvärt enkelt och smärtfritt.

Som en del av er kanske minns beslöt jag mig för att anta veganförbundets utmaning; att äta enbart vegankost i januari. Min månad är lite kortare eftersom jag kom igång först den nionde januari och tänker avrunda veganutmaningen den 29.

Redan nu har en del frågat mig om jag tänker fortsätta vara vegan. Jag har hittills svarat att jag nog kommer att återgå till mina gamla vanor vilket i praktiken innebär att jag tar tillbaka osten på smörgåsen och äter fisk och lite broiler ibland. Så känns det nu i alla fall. Men jag har pratat med veganer som varit i exakt samma situation; de har för några år sedan antagit veganutmaningen, mest på skoj och av intresse och så har de bara fortsatt.

Det jag däremot vet är att jag kommer att fortsätta använda vissa mjölkfria produkter eftersom de känns rätt ur hälsosynpunkt. Min mage gillar dem och jag tror också att hjärtat på sikt tackar mig.

Och oj så många fina recept jag har fått. Det känns nästan hemskt att jag just nu är inne i en intensiv jobbperiod och inte hinner experimentera så mycket i köket. Men tids nog. Nu blir det mest snabbmat, men det betyder inte att den skulle vara näringsfattig eller dålig, tvärtom. Det är mättande linsgrytor, varma grönsakssoppor och en näve nötter däremellan.

Just nu känns det som att jag har blivit lite piggare också. Men det där varierar. Det finns kvällar, framför allt en mörk onsdagskväll i början av veganutmaningen när jag nästan misströstade. Humöret störtdök och magen var som en ballong av alla bönor och linser. Men det gick om.

Tiinas veganmånad, ett dystert ögonblick - Spela upp på Arenan

Jag har till och med klarat av en fest med glada vänner och god mat utan att avvika från min frivilliga veganism. Det här var nog tack vare en superb värdinna och väninna som hade lagat paj och sallad utan grädde, ost, smör, fisk eller kött. Jag som nästan hade sett fram emot att synda lite…

Så hittills är allt bra. Jag har inte gått hungrig, jag har sovit gott och jag har läst på en hel del. Tack för många fina tips. Världen är som ni vet inte svart-vit, det finns goda och mindre bra saker med allting.

Under den här korta treveckorsperioden kommer jag inte att kunna leverera några stora eller ens pyttesmå sanningar om hälsa, djurrättigheter eller miljö. Det är inte heller meningen. Men fortsätt gärna ta kontakt, alla synpunkter är bra utom de dåliga. (Jag skojade.)

P.S. Om jag drack vin på festen? Naturligtvis, men kom ihåg; det finns viner som inte är 100 procent vegan. Det var en nyhet för mig.

Diskussion om artikeln