Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Automobilförbundets vd förundrad: Skatt tillhör staten och kan inte flyttas till bolag

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 08:31.
Pasi Nieminen, vd för Automobilförbundet.
Bildtext Pasi Nieminen.
Bild: Autoliitto

Automobilförbundets vd Pasi Nieminen är förundrad över en del av förslagen som Kommunikationsministeriet ska presentera på torsdagen. Yle har fått ta del av utredningen på förhand.

Bland annat föreslås det att bilskatten i samband med bilköp avskaffas, samt att fordonsskattens grundskatt och bränsleskatten sänks.

Automobilförbundets vd Pasi Nieminen välkomnar avskaffandet av bilskatten.

- Det centrala är vad som ska ersätta den, och det finns det inte ännu information om, säger Nieminen.

Frågan enligt Nieminen är huruvida den föreslagna avgiftsbelagda rätten att använda vägarna är en skatt eller en avgift.

Enligt förslaget skulle ett statligt trafiknätsbolag sälja rättigheten att bruka vägnätet till bilisterna. Trafiknätsbolaget skulle till en början fungera som en detaljförsäljare bland privata operatörer.

- Det skulle vara en avgift baserad på tid och utsläpp. En sådan avgift har vi redan, nämligen fordonsskatten. Skatter tillhör statsbudgeten och kan inte flyttas över till ett bolag, betonar Nieminen.

Besynnerligt att sänka bränsleskatten

Skattebetalarnas centralförbund har förundrat sig över att man vill sänka bränsleskatten. Också Nieminen finner det förslaget besynnerligt.

- Är idén att alla skatter sänks lite så att alla blir nöjda, frågar Nieminen sig.

Nieminen påminner om att bränsleskatten för bara tre veckor sedan höjdes med 100 miljoner euro. Enligt Kommunikationsministeriets förslag skulle skatten sänkas med 200 miljoner.

I utredningen föreslås också att fordonsskattens grundskatt sänks med 540 miljoner euro.

- Sedan 2013 har skatten höjts med 420 miljoner, påpekar Nieminen.

Enligt Finansministeriets uträkningar stiger genomsnittsbilistens skatt med 35 euro i år jämfört med i fjol.

Kommunikationsminister Anne Berner (C) presenterar förslaget imorgon torsdag klockan 10.30. Tillfället streamas på Yles sidor och på Arenan.

Varpu Kiviranta/Yle Uutiset