Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Familjens gamla begravningsbild blev mem om vaccin - släktingarna ledsna

Från 2017
Facebooks tumme - en som pekar uipp och en som pekar ner.
Bild: Yle, Sebastian Dahlström

Ett mem med ett foto från en död babys begravning har spridit sig i sociala medier. Memet har väckt en etisk diskussion om vilka bilder det lämpar sig att sprida.

Fotot från minnesstunden är nästan hundra år gammalt och har gjorts om till ett ställningstagande för vaccinering. Upphovsmannen bakom memet har lagt till texten "Alla barn behöver inte vaccineras, bara de som man vill behålla".

Memet har väckt mycket diskussion i sociala medier. På författaren Sofi Oksanens Facebook-sida pågår exempelvis en lång diskussion om användarrättigheter och etik.

En del anser att memet på ett träffande sätt lyckas sammanfatta hur viktiga vaccin är. Andra ifrågasätter att man lyfter upp en minnesstund för ett dött barn i ett mem.

Släktingar tog kontakt

Den som har gjort memet har inte bett om lov av Kuopios kulturhistoriska museum som äger rättigheterna till bilden. Släktingar till den avbildade sörjande familjen har tagit kontakt med museet.

- Släktingarna ogillar att man utnyttjar bilden på det här sättet. Det är det största problemet med bilden. Familjens släktingar har tagit illa vid sig. De är mycket ledsna, säger museets intendent Pekka Kankkunen till Yle.

Släktingarna har inte tagit ställning till vaccinfrågan och vill inte ha något att skaffa med åsiktsyttringen.

Efter att Kuopios kulturhistoriska museum blev medveten om memet på tisdag har de tagit kontakt med Facebook för att få bort bilden.

Missbruk av bilder blir vanligare

Den bilden är från den nionde april 1912. Allmänheten kan be museet i Kuopio om att få använda bilden via sajten suomenmuseotonline.fi.

Kuopios kulturhistoriska museum säger att man inte hade gett lov till att använda bilden om någon hade frågat.

- När man använder en bild måste man respektera den som är avbildad, säger intendent Pekka Kankkunen.

Det här är inte första gången som museets bilder används fel, det här är ändå det mest uppseendeväckande fallet.

- Det här kommer säkert att bli ett växande problem i framtiden, hur man bättre kunde ingripa i liknande missbruk, säger Kankkunen.

Straffen för felanvändning av bilder varierar från fall till fall.

Diskussion om artikeln