Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

“Vi kommer att sakna dig, Obama!”

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 05:52.
Övre raden fr.v. Jahkai Harrison, Naomi Gulama och Janio Perez, nedre raden fr.v. Antonio Escarraman, Anna Williams och  Jamie Frank på campuset på Rutgers University.
Bildtext Studerande vid Rutgers University-Newark i New Jersey. Övre raden fr.v. Jahkai Harrison, Naomi Gulama och Janio Perez, nedre raden fr.v. Antonio Escarraman, Anna Williams och Jamie Frank.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Progressiv, empatisk, karismatisk, ödmjuk, inkluderande … Det är inte svårt att hitta folk som hyllar president Barack Obama i USA i dag. Obama lämnar presidentposten på fredag med sällsynt höga popularitetssiffror.

Antonio Escarraman på campuset på Rutgers University.
Bildtext Antonio Escarraman.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

- Jag älskar Obama. Han fick mig att känna mig trygg i USA och där jag bodde, och jag tror att min familj kände sig trygg. Han kämpade för oss, säger Antonio Escarraman.

Jahkai Harrison studerar vid Rutgers University i New Jersey.
Bildtext Jahkai Harrison.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

- Han är en man av folket, mycket karismatisk, en god talare, mycket motiverande, säger Jahkai Harrison.

Naomi Gulama på campuset på Rutgers University i Newark.
Bildtext Naomi Gulama.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

- Jag tycker han har varit en framstående president. Jag tyckte han klarade motgångar väl, säger Naomi Gulama.

Anna Williams utanför Rutgers University.
Bildtext Anna Williams.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

- Han är mycket empatisk, ödmjuk, säger Anna Williams.

Janio Perez på campuset på Rutgers University i Newark, New Jersey,
Bildtext Janio Perez.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

- I mina ögon var han en idealisk president. Väldigt sympatisk och empatisk. Han brydde sig mycket om unga och om sjukvård och om saker som är viktiga för folket, säger Janio Perez.

Jamie Frank utanför Rutgers University i Newark i New Jersey.
Bildtext Jamie Frank.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

- Han är progressiv. Han är inkluderande mot alla människor. Han var en god representant för Amerika och för vad det betyder att vara amerikan, säger Jamie Frank.

60 procent tycker Obama gjort ett bra jobb

Det är inte svårt att hitta folk som hyllar Barack Obama när man rör sig bland studenter på campuset på Rutgers University-Newark i New Jersey. Det här är en demokratisk delstat och vi befinner oss i universitetsmiljö, dessutom på ett universitet som präglas av etnisk mångfald.

Men faktum är att president Barack Obama lämnar presidentposten med sällsynt höga popularitetssiffror. Andelen amerikaner som anser att han gjort ett bra jobb har stigit till 60 procent, den högsta nivån sedan 2009. Det gör att Obama är en av de mest populära avgående presidenterna genom tiderna.

Barack Obama höll sitt avskedstal som president i sin hemstad Chicago.
Bildtext President Barack Obama höll sitt avskedstal i hemstaden Chicago inför en jublande publik.
Bild: EPA/ KAMIL KRZACZYNSKI

Känt sig inkluderade

Samtidigt har USA valt Donald Trump till president, en anti-Obama som vill riva upp Obamacare, omförhandla frihandelsavtalen och dra sig ur klimatavtalet, några av Barack Obamas hjärtefrågor. Vad som blir kvar av Obamas politiska arv är oklart.

Men inne i universitetsbyggnaden förklarar forskaren i afroamerikanska studier James Jones att Obamas arv framför allt är symboliskt. President Barack Obama har skapat en känsla av att vissa hinder har avlägsnats och att fler människor nu kan känna att de är en del av den amerikanska demokratin.

- Tack vare president Obama kan vanliga amerikaner, speciellt mörkhyade, nu se sig själva på ett annorlunda sätt som medborgare, vilken ställning de har och hurdan förmåga de har att skapa förändring. Jag tror att det kommer att vara det som kvarstår efter Barack Obama.

Forskaren James Jones i sitt arbetsrum på Rugers University, New Jersey.
Bildtext Forskaren James Jones säger att valet av Obama av många afroamerikaner uppfattades som en inbjudan att få vara en del av den viktigaste aspekten av amerikansk demokrati.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Inget enat land

När Donald Trump segrade i valet såg många det som ett tecken på att Barack Obama misslyckats med att ena landet. Det stämmer såtillvida, att USA inte är ett enat land, säger James Jones.

Men han påpekar samtidigt att en person inte kan förändra grundläggande strukturella problem i det amerikanska samhället. Uppdraget var omöjligt.

- De hinder som Barack Obama ärvde gällande ekonomiska klyftor och rasåtskillnad fanns långt innan han tillträdde, och de botas inte av en enda person, utan det måste ske kollektivt.

Att rasismen och tudelningen i USA skulle ha ökat under Obamas tid som president håller forskaren inte med om. Rasismen har nu bara blivit synlig också för den vita befolkningen.

- Att säga att spänningarna i samhället är större än för åtta år sedan betyder att man ignorerar den verklighet som de svarta länge levt i, och den smärta som svarta bär på, säger James Jones.

Ingången till campuset på Rutgers University i New Jersey.
Bildtext Rutgers University är det största universitetet i i New Jersey. Det är grundat år 1766.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

En afroamerikan i maktens korridorer

Och då det gäller den afroamerikanska befolkningen kan man inte underskatta Barack Obamas betydelse.

Forskaren har själv ett inramat fotografi i sin bokhylla som föreställer Barack Obama i Ovala rummet. Där böjer sig Obama ner för att låta en svart pojke känna på presidentens hår. Pojken vill försäkra sig om håret faktiskt är likadant som hans eget.

Forskaren James Jones har en bild av Barack Obama  i sitt arbetsrum på Rugers University, New Jersey.
Bildtext Forskaren James Jones har en bild av Barack Obama i sitt arbetsrum på Rutgers University-Newark.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

James Jones säger att det bland afroamerikaner finns vissa förväntningar om vad man kan jobba med. Kanske kan man spela basket, eller bli läkare eller advokat.

- Det som Barack Obama gjort är att han öppnat upp för vad som är möjligt speciellt för svarta ungdomar, att man kan ställa upp i presidentvalet, att man faktiskt kan vinna och göra vad som helst.

Vuxit upp med en afroamerikansk president

Den unga generationen har vuxit upp med Barack Obama i Vita huset. Naomi Gulama var 12 år när Barack Obama valdes till president.

Nu är hon 20 år gammal och studerar för en dubbelexamen i statskunskap och straffrätt vid Rutgersuniversitetet, och säger att hon som svart kvinna har tagit djupt intryck av presidentparet.

- Att få se Barack Obama, en svart man, att få se Michelle Obama, en svart kvinna, och hur de förde sig i Vita huset. Det väckte genklang hos mig. Och det kommer definitivt att ha en effekt på hur jag planerar att gå vidare i min karriär, säger Naomi Gulama.

Och trots att Barack Obama från och med fredag inte längre är USA:s president ser hon framåt.

- Som han sade i sitt avskedstal måste vi bara fortsätta framåt. När Trump tar över kommer vi att fortsätta jobba för vad Barack Obama trodde på och vad vi själva tror att är bra för det här landet, säger Naomi Gulama.

Ledsen – men mobiliserad

Naomi Gulama kommer att sakna Barack Obama, och hon är inte den enda.

- Jag kommer definitivt att sakna Obama. Han lyckades verkligen beröra oss unga, säger Janio Perez.

- Jag känner mig ledsen, men också mobiliserad. Jag kommer att vara aktiv på gräsrotsnivå för en fortsatt progressiv plattform, säger Jamie Frank.

Jahkai Harrison säger att han kommer att sakna Obama djupt.

- Men vi visste alla att den här dagen skulle komma. Jag är samtidigt öppen för förändring, så det ska bli intressant att se vad som händer under de kommande fyra åren.

Jahkai Harrison, Jamie Frank, Janio Perez, Antonio Escarraman, Anna Williams och Naomi Gulama på campuset på Rutgers University.
Bildtext Jahkai Harrison, Jamie Frank, Janio Perez, Antonio Escarraman, Anna Williams och Naomi Gulama på campuset på Rutgers University-Newark.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Diskussion om artikeln