Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Misshandeln väcker känslor på ungdomsgården i Nickby

Från 2017
Uppdaterad 18.01.2017 22:02.
Ungdomsgården i Nickby
Bildtext Misshandeln väcker känslor bland anställda och besökare vid Nickby ungdomsgård.
Bild: Yle/Sune Bergström

Misshandeln av en pojke väcker känslor bland de anställda och bland dem som besöker ungdomsgården "Unkan" i Nickby i Sibbo. En 15-åring fick svåra skador då han i söndags misshandlades av sex andra ungdomar.

De anställda vill inte berätta vad tonåringarna har pratat om med dem eftersom de unga måste kunna lita på de anställdas tystnadsplikt. Alla tycker ändå att det som hände på söndagen inte är bra.

Vissa går här

Kvällsövervakare Patrik Karlsson fick höra om händelsen av sina kolleger när han kom på jobb på onsdagen. Resten läste han om i tidningarna.

- Nog är man ju litet halvt chockerad om man kan säga så. Vissa som var med i det som hände går eller har gått här. Vad de gör på fritiden på kvällarna hör inte så mycket till mig men om de tar upp det när de är här, så kan man ju tala om saken.

Patrik Karlsson känner inte ännu så mycket till omständigheterna kring misshandeln. Först vill han höra de inblandades syn på saken, vad som har häntoch orsakerna bakom, innan han uttalar sig.

"Nog finns det mycket att göra"

Patrik håller inte med ungdomar som säger att det inte finns någonting att göra i Sibbo och att de därför gör sådana här illdåd.

- Nog finns det mycket att göra, det är bara det att de kanske inte har varit där. De måste själva vara intresserade av att gå på ungdomsgårdar. Vi kan ju inte säga att de måste vara här.

Ungdomsgården i Nickby
Bildtext Nickby ungdomsgård i Sibbo.
Bild: Yle/Sune Bergström

Patrik Karlsson tycker att skolan har en stor roll i sådana här sammanhang, men tycker att skolorna har gjort ett ganska bra jobb för att reda ut sakerna.

Om föräldrarnas roll säger Patrik att alla har sina egna uppfostringssätt, om man ger arrest eller hanterar det på andra sätt.

Tuff fråga

På frågan om hur Patrik skulle reagera om han hade egna barn som var med om misshandeln, svarar han så här:

- Det där var en tuff fråga, jag har ju inte egna barn. Man skulle säkert tala ganska länge och få reda på de djupaste orsakerna, inte bara "nå, jag tycker inte om honom".

Patrik Karlsson menar att man som förälder också borde prata med barnskyddstjänstemän och med skolan i sådana här situationer.