Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Senegal flyttar trupper till Gambias gräns – korsar gränsen vid midnatt om presidenten inte ger ifrån sig makten

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 10:11.
Gambias president Yahya Jammeh (till vänster) välkomnar Nigerias president Muhammadu Buhari för krissamtal. Jammeh har vägrat godkänna sin förlust i Gambias presidentval och har utlyst undantagstillstånd i landet.
Bildtext Jammeh (till vänster) träffade Nigerias president Muhammadu Buhari den 13 januari för krissamtal.
Bild: EPA/STR

Senegals trupper korsar gränsen till Gambia vid midnatt, ifall president Yahya Jammeh inte ger ifrån sig makten innan det. Armén har redan tidigare under onsdagen flyttat trupper till både den södra och norra gränsen mot Gambia.

- Vi är redo och väntar till midnatt. Vi marscherar över gränsen ifall ingen politisk lösning nåtts innan det, säger Senegals armés informatör, överste Abdou Ndiaye.

Redan tidigare på onsdagen rapporterade flera nyhetsbyråer med hänvisning till ögonvittnen och militärkällor att Senegals armé flyttat trupper både till den södra och norra gränsen.

Utöver Senegal har också Nigeria och Ghana lovat militärt stöd. 200 nigerianska soldater står i beredskap och Nigerias militärfartyg är på väg mot Gambias kust. Enligt en senegalesisk radiostation flygs Nigerias militärutrustning som bäst till Dakar i Senegal.

Barrow ämnar svära tjänsteed

Senegal presenterade på onsdagen i FN ett resolutionsförslag om att stöda de västafrikanska ländernas organisation Ecowas försök att pressa president Yahya Jammeh att ge ifrån sig makten. FN:s ska diskutera förslaget senare på onsdagen.

Ecowas har hotat med motåtgärder ifall Jammeh inte ger ifrån sig makten. I resolutionsförslaget nämns ändå inte användningen av militärstyrkor.

Vinnaren i Gambias presidentval Adama Barrow tänker svära sin tjänsteed på torsdagen, trots att han befinner sig i Senegal.

Ett alternativ är att Ecowas styrkor eskorterar Barrow till Gambia för tjänsteeden. I teorin kunde Barrow också sväras in i Gambias ambassad i Senegal.

Specialmedarbetare Mai Ahmad Fatty har varnat för att motståndare till ett fredligt maktskifte kommer att möta motåtgärder. Alla som innehar vapen betraktas under natten som rebeller. Den kommande natten i Gambia kan bli rastlös.

Knappast blodig intervention

Jeffrey Smith är chef för organisationen Vanguard Africa och har jobbar med mänskliga rättigheter och demokrati i Afrika i över ett årtionde. Han är föga överraskande inte speciellt populär hos Jammehs regim.

- Situationen är väldigt spänd men jag är optimistisk och tror att Jammeh kommer att ta sitt förnuft till fånga. Grannländerna, Ecowas, Afrikanska unionen och hela västvärlden står bakom gambierna. Jag hoppas det inte behöver gå så långt som till en intervention, säger han.

Farhågor om att det skulle kunna bli utbrett våld och blodspillan om Senegals trupper går in säger Smith att är överdrivna.

- Det är en väldigt liten del av säkerhetsstyrkorna som stöder honom. Jag skulle gissa på 50-150 stycken förutom arméchefen. Största delen av soldaterna är precis som det gambiska folket redo att gå vidare och mot en bättre framtid för landet.

"En desperat diktators sista dödsryckningar"

Jammeh är en ensam man.

Många av hans ministrar har avgått, bland annat utrikesministern och finansministern samt Jammehs främsta propagandaminister. På onsdagen kom rapporter om att vicepresidenten också har övergivit Jammeh.

Högsta domstolen finns i praktiken inte längre.

Smith säger att också de som röstade på Jammeh i valet vill ha ett fredligt maktskifte.

- Landet har gått bakåt under Jammehs 22 år vid makten. Ekonomiskt, demokratiskt, de mänskliga rättigheterna… Grannländerna är beroende av ett fredligt Gambia och därför har de varit så proaktiva och visat att man inte kan kidnappa ett val så här.

Att Gambias demokrati respekteras är viktigt för hela regionen. Annars kan andra afrikanska ledare göra som han och veta att ingen ingiper. Den militära interventionen är som en räddningsoperation för demorkatin.

Smith tror att Jammeh inser att han inser slutet är nära och att alla önskar att det ska gå fredligt till. Det är bara dödsryckningarna hos en desperat diktator.

Turister evakueras

Från Gambias huvudstad Banjul har tiotusentals människor redan flytt. Jammeh utlyste i tisdags ett tre månader långt undantagstillstånd i landet. Huvudstaden är tom och ödsligt eftersom många flytt ut på landsbygden eller till Senegal. Till Senegal har över 26 000 människor flytt.

I Gambia finns också många turister, däribland flera hundra finländare. Den brittiska resebyrån Thomas Cook har börjat evakuera tusentals britter från landet. Också andra europeiska resebyråer har börjat flyga hem sina turister.

Enligt nyhetsbyrån AFP har hundratals turister samlats på Banjuls flygplats för information om avgående flyg.

Diskussion om artikeln