Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Obama höll sin sista presskonferens, pedofiler får inte preventiv vård

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 08:30.
USA:s president Barack Obama höll sin sista presskonferens i Vita huset den 18 januari 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Läget inrikes:

Ett förebyggande vårdprogram för pedofiler har svårt att få finansiering i Finland. Få politiker har det mod som krävs för att väcka den här diskussionen. Pedofiler får i nuläget ofta hjälp först efter att de begått sexuella övergrepp.

Vasabladet har gjort ett så gott resultat att tidningen bestämt sig för att sänka priset på en årsprenumeration. På det här sättet hoppas Vasabladet locka tillbaka förlorade prenumeranter.

Den misstänkta miljonbedragaren vid Helsingfors utbildningsverk har haft ansvar för hundratals IT-anskaffningar. Utbildningsnämndens ordförande tror att bedrägeriet kan vara orsaken till att digitaliseringen i skolorna släpar efter.

Pidroappen, som baserar sig på det i Österbotten populära kortspelet Pidro, har visat sig vara en hit. Användarantalet ökar och speciellt ungdomar har tagit spelet till sig. Närpesborna Tommy Westlin och Antti Nordberg lanserade appen ifjol.

Kommunikationsminister Anne Berner (C) presenterar i dag sitt omtalade förslag för ett trafiknätsbolag. Förslaget innehåller bland annat att bilskatten slopas och bränsleskatten sänks.

Läget utrikes:

I Gambia gick president Yahya Jammehs tidsfrist för att lämna ifrån sig makten ut vid midnatt. Gambias arméchef tycks inte vara beredd att försvara Jammeh, men det är oklart om Jammeh har för avsikt att äntligen erkänna sig besegrad.

Progressiv, empatisk, karismatisk, ödmjuk, inkluderande… Det är inte svårt att hitta folk i USA som hyllar president Barack Obama, som lämnar presidentposten på fredag med sällsynt höga popularitetssiffror. Obama höll sin sista presskonferens som president på onsdagen, där han sade att det är viktigt för USA att ha ett konstruktivt förhållande till Ryssland.

Vädret: Först klart eller uppklarnande, på dagen mulet och lokalt snöfall eller blötsnö. Temperaturen är i dag 0...+ 5 grader i landets södra och mellersta delar, och -1...+3 grader i landets norra del.

Diskussion om artikeln