Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oklart läge i Gambia - arméchefen tänker inte försvara Jammeh

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 07:48.
Yahya Jammeh under valkampanjen i november, omgiven av soldater. 29.11.2016
Bildtext Yahya Jammeh under valkampanjen i november, omgiven av soldater.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Gambia gick Yahya Jammehs tidsfrist för att lämna ifrån sig makten ut vid midnatt. Gambias arméchef tycks inte vara beredd att försvara Jammeh, men det är oklart om Jammeh har för avsikt att äntligen erkänna sig besegrad.

Senegalesiska trupper står beredda vid Gambias gränser för att tvinga president Yahya Jammeh att lämna ifrån sig makten. De har mandat för en militär intervention av den regionala samarbetsorganisationen Ecowas och stöd av hela Afrikanska unionen.

Alla tycks ha tröttnat på Jammeh som förlorade presidentvalet i december mot oppositionsledaren Adama Barrow, men vägrar att avgå. - Till och med Gambias arméchef Ousman Badjie.

Jag kommer inte att involvera mina soldater i någon fånig strid

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att Badjie sade igår kväll att armén inte tänker låta sig dras in i en strid med senegalesiska trupper. Enligt Badjie är det här en politisk konflikt.

- Jag kommer inte att involvera mina soldater i någon fånig strid. Jag älskar mina män, ska Badjie ha sagt till personer på plats, efter sin middag i ett turistdistrikt nära huvudstaden Banjul.

Gambias arméchef Ousman Badjie vid ett möte i Banjul 4.1.2017
Bildtext Gambias arméchef Ousman Badjie vid ett möte i Banjul 4.1.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Badjie har å andra sidan varit ombytlig. Efter presidentvalet ställde han sig först bakom valvinnaren Barrow, men när Jammeh beslöt sig för att bita sig fast vid makten gav Badjie sitt stöd till Jammeh.

FN:s säkerhetsråd ska mötas ännu på torsdag för att än en gång kräva att Jammeh avgår.

Motstridiga uppgifter

Mauretaniens president Mohammed Ould åkte skytteltrafik mellan Banjul och Senegals huvudstad Dakar ännu under natten till torsdagen för att lösa konflikten.

BBC rapporterar att Jammeh fortfarande vägrar att lämna över makten till Barrow, men senegalesisk radio har rapporterat under natten att Jammeh nu skulle vara beredd att ge upp och gå i exil.

Barrow borde sväras in som president i dag, torsdag. Både hans talesmän och ledare för grannländer har lovat att så kommer att ske. Enligt Senegals utrikesminister kommer presidentinstallationen att ske på gambisk mark.

Adama Barrow (i mitten) inför ett möte i Banjul med afrikanska ledare i december 2016.
Bildtext Adama Barrow (i mitten) inför ett möte i Banjul med afrikanska ledare i december 2016.
Bild: AFP / Lehtikuva

Åtminstone ännu på onsdagen var Barrow kvar i Dakar och det har spekulerats i att han kommer att svära sin presidented på Gambias ambassad i Dakar.

Den excentriske Yahya Jammeh har styrt Gambia med hård hand i 22 år. Han har påstått sig kunna bota Aids med sin egen örtblandning och tvingat misstänkta "häxor" att dricka hallucinogener, men också anklagats för otaliga människorättsbrott.

Diskussion om artikeln