Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bioaktivt glas effektiv behandlingsmetod

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 12:25.
Kirurg drar på sig skyddsutrustning i en operationssal.
Bild: Yle/ Jussi Kallioinen

Åboföretaget BonAlives bioaktiva glas har fått goda resultat i en internationell undersökning. Man undersökte behandling av kronisk beninflammation, även kallad osteomylit. Glaset stimulerar benväxten och förhindrar att bakterier bildas vid ingreppsområdet.

Bioaktivt glas smälter i kroppen och bildar nytt benmaterial. Bioaktivt glas kan också användas för att fylla benkaviteter efter operationer. På en patient som till exempel fått en tumör avlägsnad kan ett hål i benvävnaden fyllas med bioaktivt glas.

I undersökningen deltog 116 patienter från bland annat Finland, Tyskland, Polen och Azerbajdzjan. Över 90 procent av dem som behandlades med det bioaktiva glaset tillfrisknade.

Osteomylit är en sjukdom som orsakas av en bakterie. Vanligtvis kräver behandling av sjukdomen både kirurgiskt ingrepp och antibiotikakur. Men med glaset behövs endast ett ingrepp. Det innebär att man sparar både tid och sjukhuskostnader.

- Osteomylit är en svårbehandlad sjukdom och många som deltog i undersökningen har fått vård i flera decennier utan resultat. Nu krävdes endast ett ingrepp och ingen antibiotika behövdes. Man uppnådde goda resultat i alla länder som deltog i forskningen, säger ortopeden och handkirurgen Nina Lindfors, som ledde forskningsgruppen.

Behovet av antibiotikafria behandlingar är stort. Överkonsumtion av antibiotika har lett till en ökning av antibiotikaresistenta bakterier, så pass att det har blivit en hälsorisk över hela världen. Över 700 000 människor uppskattas ha avlidit förra året på grund av sjukdomar orsakade av antibiotikaresistenta bakterier.

Diskussion om artikeln