Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Colombias näststörsta gerillarörelse också med på fredssamtal

Från 2017
Regeringens chefsförhandlare Juan Camilo Restrepo (till vänster), Ecuadors utrikesminister Guillame Long (i mitten) och ELN :s chefsförhandlare Pablo Beltrán vid presskonferensen i Quito, Ecuador 18.1.2017
Bildtext Regeringens chefsförhandlare Juan Camilo Restrepo (till vänster), Ecuadors utrikesminister Guillame Long (i mitten) och ELN :s chefsförhandlare Pablo Beltrán vid presskonferensen i Quito, Ecuador 18.1.2017
Bild: EPA/Rolando Enriquez

Fredsprocessen i Colombia gör fortsatta framsteg. Regeringen och landets näststörsta gerillarörelse ELN har nu kommit överens om att inleda formella fredssamtal.

- Vi hoppas att de här förhandlingarna leder till fred i Colombia och att Latinamerika till slut blir en fredens kontinent, sade ELN-gerillans chefsförhandlare Pablo Beltrán vid presskonferensen i Ecuadors huvudstad Quito.

Då hade parterna kommit överens om att inleda formella fredssamtal den sjunde februari. Förhandlingar har pågått länge, men ännu under de allra senaste månaderna har startdatumet för de formella fredssamtalen skjutits upp flera gånger.

- Det här är mycket, mycket goda nyheter för landet, sade Colombias president, fredspristagaren Juan Manuel Santos. Han befann sig på toppmötet i Davos på onsdagen.

Juan Manuel Santos
Bildtext Juan Manuel Santos tog emot Nobels fredspris 10.12.2016
Bild: EPA/HAAKON MOSVOLD LARSEN / POOL NORWAY OUT

- Vi har försökt få igång de här formella fredssamtalen i över tre år. Det har varit en ytterst svår process. Men det här andra skedet som inleds nästa månad är mycket viktigt eftersom den kommer att möjliggöra fullständig fred, tillade Santos.

Santos tilldelades Nobels fredspris i fjol för hans ihärdiga ansträngning att få ett slut på det 52 år långa inbördeskriget i Colombia.

Medlemmar av Farc-gerillan i Vegaez, strax innan de demobiliseras. 30.12.2017
Bildtext Medlemmar av Farc-gerillan i Vegaez, strax innan de demobiliseras. 30.12.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Han fick priset trots att folket - med knapp marginal - hade röstat nej till det historiska fredsavtalet med Farc-gerillan strax före prisutdelningen.

En ny version av avtalet med landets största gerilla Farc godkändes senare i kongressen och har nu börjat implementeras.

ELN måste släppa kidnappad oolitiker först

Regeringen har krävt att ELN släpper den kidnappade före detta kongressledamoten Odin Sanchez innan de formella fredssamtalen kan inledas.

Det är Sánchezs öde som varit huvudorsaken till att startdatumet skjutits upp flera gånger under de senaste månaderna.

President Santos konstaterade ännu på onsdagen att det inte blir några förhandlingar om Sánchez inte släpps. Han har suttit fånge hos ELN i över åtta månader.

Nu har ELN lovat att släppa Sánchez den andra februari.

Demobiliserade medlemmar av ELN-gerillan överlämnar sina vapen vid en ceremoni i Buenaventure 18.10.2016
Bildtext Demobiliserade medlemmar av ELN-gerillan överlämnar sina vapen vid en ceremoni i Buenaventure 18.10.2016
Bild: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA

ELN bildades 1964 och är den sista vänstergerillan kvar i konflikten som krävt ungefär 220 000 människoliv.

Fredsavtal med Farc och ELN kommer knappast att göra slut på våldet i Colombia. En hel del av våldet beror numera på narkotikahandeln och konkurrensen om den.

Fredsavtalen kan ändå möjliggöra ekonomiska framsteg och de resurser som gått åt till kriget mot Farc och ELN kan förhoppningsvis riktas mot att få ett slut på kriminaliteten.

Diskussion om artikeln