Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finansministeriet om Berners trafikplaner: Vi förbereder inga skatteändringar

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 14:07.
Bilar i kylan
Bildtext Kommunikationsministeriets planer har väckt en häftig debatt.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Finansministeriet tillbakavisar uppgifter om ändringar i beskattningen av biltrafiken. På torsdag morgon twittrade Finansministeriet något överraskande att man inte förbereder några ändringar i bil- fordon eller bränsleskatten inom ministeriet.

Kommunikationsministeriet har hört 29 intressentgrupper för utredningen som Yle fick ta del av redan i går. Bland dem finns flera företag som får bättre affärsmöjligheter om förslaget i utredningen – som de själva har deltagit i – blir verklighet. Det här är ett exceptionellt förfarande.

På listan över företag som har hörts för utredningen finns bland annat internationella bolag och inhemska uppstartsföretag som gör mobilapplikationer för trafiken, bilaffärer, teleoperatörer och försäkringsbolag.

Delta Auto, Laakkonen och Metroauto med i utredningen

Bilhandlarna är troligen nöjda med utredningens slutresultat, eftersom utredningen föreslår att bilskatten slopas. Det skulle öka bilhandeln med nya bilar, eftersom bilarnas priser skulle sjunka. Det gynnar konsumenten, värdet på begagnade bilar skulle också sjunka, men nya bilar skulle bli billigare.

För utredningen hördes Bilbranschens centralförbund som representerar minutförsäljning, och Bilimportörerna som representerar alla bilimportörer. Också större bilaffärer hördes: Delta Auto, Laakkonen och Metroauto.

Däremot hördes inte Automobilförbundet som representerar privatbilister för utredningen.

Finansministeriet: Vi hördes inte

I Kommunikationsministeriets utredning står det att man har hört flera experter från olika håll i statsförvaltningen, också vid Finansministeriets olika avdelningar.

Enligt Yles uppgifter har man åtminstone inte använt sakkunskapen vid Finansministeriets skatteavdelning. Några siffror har kontrollerats vid ministeriet, men ingen har frågat efter synpunkter på ändringar i beskattningen. I utredningen föreslår Kommunikationsministeriet ändringar i miljardklass på skatter som Finansministeriet ansvarar för.

Vid Finansministeriet säger man till Yle att man borde göra en noggrann analys av vilka följder en ändring i skattebördan har. En källa säger till Yle att genomförandet av utredningen inte uppfyller kriterierna för god förvaltningssed.

Vid Finansministeriet anser man att det är osannolikt att man skulle hinna bereda lagarna innan årsskiftet.

Berner: Så länge inga beslut är fattade kan man inte bereda

Berner intygade under presskonferensen i dag att beredningen har varit omsorgsfull och beaktat all relevant lagstiftning. Efter presskonferensen frågade Svenska Yle Berner om saken.


Finansministeriet tweetar att de överhuvudtaget inte bereder några som helst sänkningar av bilskatten. Hur väl förankrat är det här inom regeringen i och med att det kommer sådana här besked från Finansministeriet?

- Det är klart att beredningen inte kan vara på gång i och med att det inte finns beslut heller. Vi har haft ett bra samarbete med Finansministeriet och vi har uppskattat det. Finansministeriets vice budgetchef har suttit i den arbetsgrupp som jag personligen har lett och deras representanter har varit i olika arbetsgrupper. Men det är klart att inga beslut är fattade och när inga beslut är fattade kan man inte ha något i beredning heller, säger Berner.

Kommunikationsminister Anne Berner överger ett förslag om förändringarna i trafiken till regeringen under våren. Innan det skickas det nuvarande förslaget på remissrunda där olika synpunkter kan komma fram. Det förslag som regeringen kommer att ta ställning till kan ännu påverkas av utlåtanden under remissrundan.

Ursprunglig artikel av Maria Stenroos på Yle Uutiset.
Artikeln uppdaterad 19.1.2017 kl 13:56 med de två sista styckena i artikeln. innehållet utgår från Svenska Yles intervju med Anne Berner.

Artikeln uppdaterades 19.1.2017 kl 14:04 så att följande stycke ströks helt: Yle frågade kommunikationsminister Anne Berner (C) om valet av intressentgrupper, men ministeriet vill kommentera saken först då utredningen är offentlig. Utredningen offentliggörs i dag torsdag kl. 10.30.