Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Yle följer med installationen av Trump direkt på fredag - många inbjudna har tackat nej till ceremonin

Från 2017
Uppdaterad 20.01.2017 14:56.
Programmet är inte längre tillgängligt
Donald Trump installeras som president i USA - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Donald Trump installeras som USA:s 45:e president fredagen den 20 januari. Yle visar bilderna från installationsceremonierna på Yle Arenan med start kl. 15.30 och Svenska Yle refererar händelserna direkt från och med kl. 18.30. Ceremonierna i Washington refereras av Svenska Yles tidigare USA-korrespondent Christian Vuojärvi och Stefan Winiger. Följ med på svenska.yle.fi, Arenan och Yle Fem!

Säkerhetspådraget inför installeringen är gigantiskt och riskbedömningar av alla de slag har gjorts. Delar av ceremonierna är speciellt utsatta, till exempel då Trump svärs in som USA:s 45:e president. Då är både den avgående presidenten Barack Obama och den tillträdande presidenten Donald Trump samt topptjänstemän på samma plats.

Ceremonierna äger rum på en stor scen på västra sidan av den kupolförsedda byggnaden på Capitol Hill. De tidigare presidenterna George W Bush, Bill Clinton och Jimmy Carter med hustrur deltar i ceremonin, likaså en rad politiker, diplomater och högt uppsatta militärer.

Uppskattningsvis 350 000 personer från 28 olika organisationer planerar att demonstrera i närheten. Både motståndare och anhängare till Trump samlas. Många av Trumps anhängare strömmar till huvudstaden för att visa sitt stöd. Polisen är redo för sammanstötningar mellan de olika grupperna.

Artikeln fortsätter under bilderna och faktarutan.

Förberedelser på Capitol Hill i Washington.
Bildtext Många ska hålla tal under ceremonin.
Bild: EPA/TANNEN MAURY
Capitol Hill i Washington DC 18.1.2017 inför presidentinstallationen 20.1.
Bildtext Än så länge tomt.
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Tidtabell för installationen

Klockslagen angivna i finsk tid. (Amerikanska klockslag inom parentes)

 • Kl. 15.30 (8.30 a.m.) Privat religiös ceremoni
  Familjen deltar i en religiös ceremoni i St. John’s Episcopal Church. Kyrkan ligger nära presidentens gästhus Blair House där familjen Trump tillsammans med inbjudna gäster före gudstjänsten intar en privat frukost. Familjen Trump och en del gäster har övernattat i Blair House.
 • Kl. 16.30 (9.30 a.m.) Kaffestund i Vita huset
  De tillträdande och avgående presidenterna och deras hustrur träffas i Vita huset. Donald Trump och Barack Obama följer traditionen och kommer tillsammans att ta sig längs Pennsylvania Avenue till kongressbyggnaden på Capitol Hill.
 • Kl. 18.30 (11.30 a.m.) Installationsceremonin
  Tal och musikframföranden. Många höga dignitärer är närvarande. Den blivande vicepresidenten Mike Pence svär ämbetseden.
 • Ca kl. 19 (12 a.m.) Trump svär presidenteden och håller sitt installationstal.
  Donald Trump svär presidenteden på trapporna till kongressbyggnaden på Capitol Hill. Chefsdomaren vid Högsta domstolen, John Roberts, utför ceremonin. Donald Trump lägger sin hand på två biblar då han svär eden; den ena bibeln har han haft sedan barndomen och den andra är Abraham Lincolns bibel.
  Efter det håller Trump sitt installationstal.
 • Efter kl. 19 (efter 12 a.m.) Avskedsceremoni för Barack Obama och hans familj.
  Efter att Donald Trump installerats som president tar paret Obama farväl och avlägsnar sig från Capitol Hill. Obama och hans familj kommer sedan för sista gången att stiga ombord på Air Force One. Målet för deras flygresa är inte känt.
 • Lunchmottagning i kongressbyggnaden och militärinspektion
  Lunch med politiker från kongressen i Capitol Rotunda. Musikframföranden och böner. Uppmärksammande av den nya presidenten och vice presidenten. Efter lunch inspekterar president Trump militären.
 • Donald Trump och hans familj deltar i installationsparaden genom centrala Washington.
  President Donald Trump och vicepresident Mike Pence leder installationsparaden från Capitol Hill längs Pennsylvania Avenue. I paraden deltar tusentals personer från olika delar av militären. Efter ankomsten till Vita huset fortsätter Trump att följa med resten av paraden därifrån.
 • Tre installationsbaler på olika håll i Washington
  President Donald Trump väntas delta i alla tre baler som ordnas på olika håll i Washington under kvällen.
Barack Obama svär presidenteden 21.1. 2013
Bildtext Barack Obama svär presidenteden 2013.
Bild: EPA/JUSTIN LANE
Barack Obama svär presidenteden 20.1.2009.
Bildtext Barack Obama svär presidenteden 2009.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Trumps utfall mot medborgarrättskämpe skapade kraftigt negativa reaktioner

Många i USA är upprörda över att landets blivande president har mobbat och förolämpat människor. Under de tio veckor som gått sedan Donald Trump segrade i presidentvalet har han upprepade gånger brutit mot det etablerade diplomatiska protokollet.

Han har skapat chockvågor som böljat in i affärslivets styrelserum, han har testat etiska regler och han har fortsatt med sin stil att direkt gå till attack mot olika personer - i hög grad via korta utfall på Twitter.

Antalet personer som tackade nej till deltagande i installationsceremonin steg kraftigt efter att Trump i söndags skrev på Twitter att "Kongressledamoten John Lewis borde lägga ner mera tid på att fixa och hjälpa sina distrikt som är i ett horribelt skick och faller sönder (för att inte nämna plågat av brottslighet) ... i stället för att felaktigt klaga över valresultatet. Allt är bara prat, prat, prat - inget agerande eller resultat. Sorgligt!"

Medborgarrättskämpen John Lewis i Washington DC i september 2016.
Bildtext Medborgarrättskämpen och kongressledamoten från Georgia John Lewis i Washington DC i september 2016.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Både republikaner och demokrater har upprörts av Trumps utfall mot John Lewis som sedan länge har varit en uppskattad veteran i medborgarrättskampen. De anser att det är något oerhört att denna amerikanska hjälte får den här typens beskyllningar.

Trumps tweet var en reaktion på John Lewis kommentar i NBC:s talkshow. Lewis sade att han inte betraktar den blivande presidenten som en legitim president, och att han inte tänker delta i presidentinstallationen.

Trump har också häcklats bland den svarta befolkningen för att han gärna poserar med mörkhyade artister och idrottsmän utanför guldhissarna på Trump Tower, men att han valt att ha bara en svart minister i sitt kabinett.

Washington Post har publicerat en lista på demokrater som bojkottar installationen.

Maurice Symonette är klädd i en Blacks for Trump-t-tröja.
Bildtext Maurice Symonette bär en t-skjorta med texten "Blacks for Trump" ("Svarta för Trump"). Han blev känd under Trumps kampanjevenemang, och syntes ofta bakom Trumps talarstol.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Kända artister tar ställning

Trump sägs ha haft problem med att få kända artister att medverka i installationsceremonierna på "Inauguration Day".

SVT har publicerat en lista över artister som uppträder för Trump – och artister som har tackat nej.

Enligt SVT verkar de stora världsnamnen utebli. Ceremonierna inför presidentinstallationen har präglats av både avhopp och ryktesspridning.

Rysslands utrikesminister Lavrov: Vi är klokare efter att Trump har inlett sitt arbete

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade å sin sida nyligen vid en presskonferens att Moskva hoppas på en varm relation till USA:s nya president Donald Trump.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Bildtext Lavrov vill se tiden an.
Bild: AFP / Lehtikuva

Lavrov definierade Trumps åsikter som "speciella" och konstaterade att de skiljer sig markant från Obamas. Enligt Lavrov ansträngde sig Obamas administration bara på pappret. Lavrov bedömer att Trump är redo för en ny dialog om en militär strategisk balans, och han välkomnar att Trump prioriterar kampen mot terrorism.

- Det finns alldeles för mycket spekulationer. Nu är det lönlöst att tala om vår relation till USA. Först efter att Trump tillträder och arbetet inleds är vi klokare.