Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundspennan: Lärarfortbildning på Varala

Från 2017
Lärare samlade under en fortbildning
Bild: Kite Lundström

Per Hartwall skriver i veckans Förbundspennan om sina upplevelser från en lärarfortbildning i Tammerfors. Där fick man ta del av ett varierande program.

Den 13-14 januari var det lärarfortbildning på Varala idrottsinstitut. På fredag förmiddag samlades 35 gymnastiklärare och -mentorer från olika håll av Svenskfinland för ett gemensamt dygn i Tammerfors.

De flesta var bekanta från tidigare men det fanns också nya roliga bekantskaper som uppfriskade tillvaron. Det spännande programmet bestod av rastis, akrobatik och bubbelfotboll.

Alla, såväl unga som lite äldre, var beredda på utbildningens utmaningar. Nya tankar och idéer skulle delas och kombineras med undervisning i respektive skolor. Fortbildningen och veckoslutet blev lyckat med de glada, likasinnade och delvis lite tävlingsinriktade lärarna.

Olika lekar

Programmet började med Rastis- lekledarutbildning. Det var Evelina Lundström som med friska tag tog hand om gruppen. Hon tog tag och ledde en mycket fri lektion. Vi lärare som inte är vana att sitta på föreläsningar uppskattade att lektionen gick i en van miljö, det vill säga i gymnastiksalen.

Vi inledde med namnlekar och grupparbeten om raster och elevernas fysiska tidsanvändning. Vi diskuterade hur rasterna i de olika skolorna fungerar och hur man förverkligar Skola i rörelse.

Vi lärare delade med oss av våra egna lekar. Vi fick prova på till exempel parbrännboll, tornboll (med tvist), bananen kommer med mera. Många fina och bra idéer och lekar.

Dagen fortsatte med akrobatik och cirkus. Marko stod för akrobatikdelen och Lassi för cirkusen. I akrobatiken fick vi testa våra krafter, rörligheten, balansen, kroppsuppfattningen och hela ”paketet”.

Vi arbetade parvis och bytte par ofta. Vi märkte att storleken på paret inte har så stor betydelse. Vi provade många olika sätt att balansera på varandra. Det blev inte så mycket kast och pyramider som jag hade trott. Det var roligt och 45 minuter kändes för kort.

Deltagarna fick lära sig att jonglera

Cirkuspasset bestod av jonglering. Många olika övningar av kast och lyror för att lära sig jonglera med tre bollar. Vi märkte att skillnaden på olika bollar också är ganska stor. Möjligheterna i skolan är begränsade men nu finns det kunskap hur man ska lära ut jonglering åt eleverna.

Lassi kunde ge bra tips. När man äntligen började få jonglerandet under kontroll så tog tiden slut. Nu får man fortsätta öva på egenhand.

Efter akrobatiken och cirkusen blev det tid för lite eget spel. En del riggade upp volleybollsnätet, en del fortsatte en stund med gymnastik medan andra tog en paus på sina rum. Sedan blev det bastubad. Middag i brasrummet och samvaro.

Efter en god och fridfull nattsömn var det dags för bubbelfotboll. En norsk gren som inte påminner mycket om fotboll. Det är mera en blandning av amerikansk fotboll, taktik och sumobrottning.

Man klev in en luftfylld boll så att enbart benen stack ut. Bollen vägde 10 kg. Kevin Kluszewski presenterade grenen. Det var väldigt tungt och ett lätt sätt att bli mycket svettig. Vi spelade i lag med 5 mot 5 och 3 mot 3. De tre timmar som var reserverade var alldeles tillräckligt.

Veckoslutet var intensivt och många kände sig ganska mörbultade och mosiga men glada över de nya upplevelserna. Ett stort tack till alla deltagare och ledarna för programmet och det fina arrangemanget.

bubbelfotboll
Bildtext Bubbelfotboll
Bild: Kite Lundström

Tusen Tack!

Per Hartwall
gymnastiklärare på Kungsgårdsskolan, Esbo

Diskussion om artikeln