Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Berner: Trafiken förändras mer än då bilen kom - därför behövs reformen

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 16:55.
Kommunikationsminister Berner tror på reformen - Spela upp på Arenan

Kommunikationsministeriet föreslår att de statliga vägarna överförs på ett statligt bolag från och med början av 2018.

Kommunikationsminister Anne Berner (C) inledde presskonferensen med att säga att trafiken kommer att förändras helt under de kommande åren. Förändringarna blir större än uppfinnandet av bilen på sin tid var. Berner avser bland annat robotisering och smartteknologi i fordon. Vår liverapport från presskonferensen finns här.

Kommunikationsministeriet föreslår omvälvande förändringar för Finlands trafik för att klara av de framtida behoven. Ministeriet vill bolagisera Finlands vägar och grunda ett trafiknätsbolag som uppbär avgifter för användning av dem. Istället ska trafikens beskattning bli lättare. Till exempel sjunker bränsleskatten och bilskatten vid köp av ny bil försvinner, enligt förslaget.

- Vi försöker se till att det blir incitament för att få vår bilpark förnyad. Den är näst äldst i Europa, säger Berner.

Reformen är enligt Berner det bästa sättet att trygga att vägnätet får investeringar också i framtiden samt att hindra att staten blir skuldsatt på grund av vägrenoveringar.

Utredningen som kommunikationsminister Anne Berner (C) och hennes ministerium offentliggjorde i dag har väckt mycket diskussion redan på förhand. Yle tog del av utredningen redan tidigare och berättade i går om det centrala innehållet.

Trafiknätsbolaget ägs av staten och landskapen

Staten ska enligt kommunikationsministeriets förslag äga 65 procent av aktierna i trafiknätsbolaget och landskapen 35 procent.

Kommunikationsminister Anne Berner (C) försäkrar att trafiknätsbolaget ska kvarstå i statlig ägo även i framtiden.

Både regerings- och oppositionspartier har under torsdagen kritiserat kommunikationsministeriets förslag. Sannfinländarna håller till exempel med om att vägnätet snabbt måste rustas upp, men motsätter sig förslaget om bolagisering.

Betala för tid eller kilometer?

Trafiknätsbolaget ska enligt förslaget finansiera sin verksamhet med kundavgifter.

Enligt Berner ska avgifterna vara tidsbaserade så att användarna betalar en års- eller månadsavgift. I framtiden ska olika operatörer få erbjuda kilometerbaserade avgifter om det finns tillräckligt med konkurrens inom branschen.

Det ska vara valfritt för konsumenten att välja kilometerbaserade avgifter. Väljer konsumenten en sådan avgift kommer bilen att förses med en lokaliseringsapparat så att man vet hur mycket konsumenten kör på sådana vägar som tillhör trafiknätsbolaget.

Ju större utsläpp en bil har, desto större kommer avgifterna att bli.

Enligt ministeriets förslag ska man i lag säkerställa att bolagets aktier får säljas bara med riksdagens godkännande. Nivån på kundavgifterna kommer att fastställas i lag. I praktiken kommer avgifterna att fungera ungefär som mobiloperatörernas avgifter.

På Trafis webbplats kan man bekanta sig med de planerade kundavgifterna för biltrafiken. I dag torsdag har det varit rusning till Trafis sidor och det kan vara omöjligt att nå webbsidan.

Stöd till bilhandeln

En av farhågorna med reformen har varit att bilhandeln kommer att stå stilla medan konsumenterna väntar på att bilskatten ska avlägsnas. En del har också beklagat sig över att de som nyligen har köpt ny bil blir orättvist behandlade.

- Gällande den bilhandel som sker nu 2017 försöker vi hitta ett stöd som gör att bilhandeln fungerar snabbt. Om man har en nyligen införskaffad bil, tror vi att där kan vi också hitta några lösningar, men det måste vi ännu se på lite, säger Anne Berner till Yle Nyheter.

Förstod jag dig rätt nu att ni kommer att komma emot också dem som nyligen har köpt en bil, till exempel 2015 och betalat hög bilskatt?

- Det kan jag ännu inte riktigt lova. Det som vi har funderat på nu är 2017 och där framåt.

"Naturligt med känslor först"

Kommunikationsministeriets förslag har väckt en omfattande diskussion där många förhåller sig kritiskt. Berner är inte förvånad.

- Det är jättenaturligt att det finns en emotionell reaktion först och sedan när man har kommit lite vidare från den så kan man föra en informations- och analysbaserad diskussion, säger Berner.

Artikeln uppdaterad 19.1.2017 kl 16:51 med en länk till en artikel om reaktioner bland de andra partierna. Den är insatt under mellanrubriken Trafiknätsbolaget ägs av staten och landskapen.
Artikeln uppdaterades 19.1.2017 kl 14:07 med all den text som finns under mellanrubriken "Stöd till bilhandeln". Även ett citat om att förnya bilparken lades till.

Diskussion om artikeln