Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingemo Lindroos: Skakig vår väntar svenska regeringen

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 17:21.
Redaktören Ingemo Lindroos
Bild: Johanna Kannasmaa

När de svenska Moderaterna säger att de vill göra ett gemensamt borgerligt budgetförslag betyder det att Sverige kan ha en ny regeringskris i höst, skriver Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra meddelar idag att partiet är redo att lägga ett gemensamt budgetförslag tillsammans med de andra borgerliga partierna i höst. Det betyder i praktiken att de borgerliga partierna, med hjälp av Sverigedemokraterna kan fälla den rödgröna regeringens budgetförslag. Det skulle i så fall kunna leda till en ny regeringskris i Sverige.

Sverige går till val hösten 2018 och Moderaterna vill inte vänta så länge med att försöka driva igenom sin politik.

Men de borgerliga partierna är splittrade. Centerpartiets ledare Annie Lööf säger i en första kommentar att hon inte är beredd att medverka till att fälla regeringen och att hon inte vill ha någon form av samarbete med Sverigedemokraterna. Liberalerna är inne på samma linje, medan bara Kristdemokraterna ger sitt stöd till Moderaternas strategi.

Tidigare har de fyra borgerliga partierna, under samarbetsnamnet Alliansen, haft ett tätt samarbete. Sverigedemokraterna har redan tidigare signalerat att de är beredda att samarbeta med Moderaterna för att fälla regeringen.

De två senaste åren har de borgerliga partierna gjort separata budgetföslag. Eftersom regeringen inte har haft ett enigt motförslag har den kunnat driva igenom din politik, trots att regeringspartierna är i minoritet i riksdagen.

Moderaternas nya strategi innebär att det igen kan uppstå en liknande situation, som efter riksdagsvalet hösten 2014, då de borgerliga partierna fällde regeringens budget.

Den gången valde Sverigedemokraterna att rösta på de borgeligas gemensamma budgetförslag. Det ledde till en regeringskris och statsminister Stefan Löfven talade redan om nyval, i det dödläge som uppstod i svensk politik. Efter veckor av hårda förhandlingar med de borgerliga partierna slöt regeringen och de borgerliga ett informellt avtal som gick under namnet Decemberöverenskommelsen.

Den gick ut på att de borgerliga partierna lovade att inte lägga fram en gemensam budget, för att garantera att minoritetsregeringen ska kunna regera vidare. Överenskommelsen kom till för att både den nuvarande regeringen och en eventuellt framtida borgerliga minoritetsregering ska kunna driva igenom sin politik. Samtidigt ville man frånta Sverigedemokraterna dess vågmästarroll i riksdagen.

Det uppstod hård kritik bland en de borgerliga politiker mot att man på det här sättet lägger sig för regeringen och ger bort ett av sina viktigaste verktyg i oppositionspolitiken. Överenskommelsen övergavs mindre än ett år senare.

Idag visar Anna Kinberg Batra på en ny linje i svensk politik. Hon talar om att man inta ska dra några gränser till Sverigedemokraterna i riksdagsarbetet. Det kan gälla till exempel budgetfrågor. Däremot är hon inte beredd att sitta i samma regering som SD.

Anna Kinberg Batra har behov av en profilhöjning efter sjunkande opinionssiffror. Det kan vara en orsak till utspelet idag.

Men utspelet kan få långtgående konsekvenser. Nu väntar Sveirge på vad resten av oppositionen ska säga. Stefan Löfven fortsätter att regera under stor osäkerhet.

Diskussion om artikeln