Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Årets trendfärg Greenery botar den urbana människans naturlängtan

Från 2017
Uppdaterad 24.01.2017 19:03.
Två trädgårdsstolar i grönt och ett träbord med torkade hortensior.
Bildtext Franska trädgårdsstolar i en grön cederträ färg som fått sin inspiration från Luxembourg-trädgården i Paris.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

De färger som dyker upp i början på året under Formex-inredningsmässan i Stockholm och Maison et Objet i Paris är inte bara slumpmässigt valda. Den starka illgröna tonen till exempel har en djupare betydelse än att enbart pigga upp efter vintermörkret.

En rosafärgad handväska och ett smycke med ädelstensfärgade kulor som bildar ett kors.
Bildtext På 1980-talet var ädelstensfärgerna inne hos modehuset Chanel.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Färgminnet

Jag minns min barndom på 1970-talet som en orange och gul värld. Smörgåsmargarinet Flora serverades i vita plastburkar dekorerade med gula solrosor. På tv-nyheterna talades det om oljekrisen. För mig blev margarinet och oljekriserna en gul ton. Jag är en visuell person som ser mitt förflutna i bilder. I dag döper jag den tiden till Det konstgjorda smörets tid. När jag var hos mormor och morfar satt vi ofta vid köksfönstret och iakttog grannarna. Mormors favorit var en dam som hon döpte till "orangen", för att hon älskade att klä sig i orangefärgade ärmlösa klänningar. På 1970-talet var vi fria i tanken och det oranga är buddhistmunkarnas färg.

När jag levde min vilda ungdomstid var färgerna något helt annat. 1980-talets elektriska färger och neonfärger fick sin inspiration från diskoteken. Min favorit var den skrikande anilinfärgade tröjan och de elektriskblåa läderhandskarna. Tiden var snabb som elektriciteten och de kalla färgerna gjorde vardagen spännande. Vi levde i en värld som bedövade det svåra med populärkulturen och den urbana livsstilens individualism.

Mina första vuxna år var svartvita, som Chanel-stilen, kryddade med smycken i ädelstensfärger, som härstammade från renässanstiden. 1990-talet var den klassiska och historiska stilens tid. När jag väntade mitt första barn på 1990-talet var det mode med linne och naturtoner. Då talades det om att längta tillbaka till naturen och då var neonfärgerna bannlysta.

Gröna blad
Bildtext Årets färg 2017 enligt färgbyrån Pantone.
Bild: PANTONE

Greenery, grönskan är här

Antti Rimminen jobbar med färger på trendbyrån Urban View i Helsingfors. Hur ser han på de färger som de stora internationella färgbyråerna såsom Pantone förutspår för 2017.

Vilka är årets färger inom inredning och mode?

- I år gör vi modiga färgval, där vi kombinerar starkare färger med mer milda toner. Neonfärgerna fortsätter att fungera som effektfärger i olika produkter. Ljusa grundfärger mättas med fräsch hallonpink, granngult, nyanser av blått, turkost och grönt. De milda och ljusa tonerna kan också förverkligas med metalltoner. Den viktigaste färgen är den gröna tonen Greenery, som är en varm och fräsch, lite mot gult skiftande grön färg, som får oss att tänka på vårens första dagar. Den uppvaknande naturens grönska förnyar och fräschar upp - för oss till en ny tidsålder. Den livskraftiga tonen Greenery är innovationens, modets och modernitetens färg. Ju mer människorna fördjupar sig i en modern livsstil, desto större blir det medfödda behovet av att vara omgiven av naturen. Det här avspeglas i det allt mer utbredda fokuset på det gröna i vardagliga miljöer och i formgivningen.

Varför är just de här färgerna valda? Varifrån får till exempel Pantone sin inspiration?

- Pantone - som är en standard som används i industriell färgsättning - producerar varje halvår en färgprognos som sammanställs av ett brett internationellt team med specialister från olika områden. Pantones färginstitut analyserar hela tiden de kommande färgriktningarna och undersöker färgernas effekt på människans tankevärld, känslor och fysiska reaktioner. Världspolitiken och ekonomin, förändringar i våra värden och mattrender påverkar färgerna. Eftersom vi lever i en splittrad tid finns det också många färgtrender samtidigt. Designerna hittar trots det alltid sin inspiration i vår tid och ofta är de kreativa människornas idéer födda ur samma spår. Kuuba har inspirerat i år och en mer förfinad surfestetik syns i färgerna. En naturlighet och en värdering av hantverket är också med.

En färgkarta med olika färgtoner.
Bildtext Färgtoner år 2017 enligt färgbyrån Pantone.
Bild: PANTONE

Vad säger de här färgerna om vår tid?

- Vi lever i en politiskt och socialt instabil tid där samhällena är splittrade. Världslägets konfliktfylldhet syns också i färgtrenderna. Vi försöker hitta harmoni och hopp i en kaotisk värld. Å andra sidan finns det också starka trender, som syns i nästan alla utvecklade länder. Till exempel fokus på välmående och mat påverkar också våra färgval. Nu vill vi ha färgtoner som är inspirerade av naturen. Å andra sidan är modets uppgift att också ge oss välbehag, under svåra tider söker vi via färger också glädje och humor som motvikt till den tunga vardagen.

Antti Rimminen
Bildtext Trendspecialisten Antti Rimminen från Urban View i Helsingfors är fascinerad av färgerna i vår tid.
Bild: Antti Rimminen

Vilka färger tycker du mest om och varför?

Personligen tycker jag mest just nu om den fräscha turkosa tonen som heter "Island Paradise" - den för mina tankar till Karibiska havet och till avkopplande semesterstämningar. Det här har nog att göra med att jag inte är en stor vän av den finska vintern - och säkert också ett behov av semester!

Hur påverkar färgerna oss?

Färgpsykologin är flitigt undersökt, och visst har färgerna en stor inverkan på människorna på många nivåer. Färgernas symboliska betydelse är kulturbetingad, universella regler gällande färgernas inverkan på oss kan man inte entydigt skapa. Det är klart att vissa färgtoner kan till exempel lugna oss och ge en känsla av trygghet och andra kan ge oss mer energi.

Ett slitet träbord med en kanna, torkade hortensior och en sax i guld.
Bildtext Ett slitet träbord från Ungern med ett stilleben av torkade hortensior, en indisk guldfärgad sax och en kanna från Astier de Villatte.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

En trädgård i hemmet

Den lilla inredningsaffären Past & Present i Kronohagen har i flera år specialiserat sig på den gröna färgen i hemmet. Här finns jugendgröna linneservietter, antika slitna gröna träbord och trädgårdsmöbler i grönt från Frankrike. Färgen är hämtad från Luxembourg-trädgårdens gamla gröna järnmöblemang. Tonen är cederträ grönt. Jag blir inspirerad av idén att inreda hemmet som en trädgård. Jag lever ett urbant liv men längtar efter naturen, för att citera Antti Rimminen.

När jag kommer hem plockar jag fram en litet rostig jugendgrön metallvas från Danmark. Jag placerar en bukett med fräscha rosafärgade nejlikor i vasen. De utslagna blommorna ser ut som flamencodansösers kjolar. Så kommer jag ihåg att jag har en fransk tavla från 1700-talet som inte ännu funnit sin plats. Jag hittade den på en antik marknad i staden Beaucaire, den vackra stenen, i södra Frankrike i fjol. Tavlan heter Le Jardinier, Trädgårdsmästaren, den föreställer en lugn trädgärdsmästare klädd i hatt och bärande en korg med blommor i. Hoppas världen är på väg åt rätt riktning.

En mörkgrön metallvas med rosa nejlikor.
Bildtext En dansk mörkgrön metallvas och vårens första rosa nejlikor.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola
En tavla som föreställer en trädgårdsmästare från 1800-talet.
Bildtext Ett franskt färgtryck föreställande en trädgårdsmästare från 1700-talet.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola