Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olyckskorparna kom på skam - Terrafame gick med vinst

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 15:31.
Juha Sipilä besöker Terrafame
Bild: Yle

Den statsägda Terrafame-gruvan i Sotkamo gick med vinst under årets sista kvartal i fjol. I höstas talade statsminister Juha Sipilä (C) om att ett under skulle ske vid gruvan.

Det är första gången gruvan går med vinst sedan staten tog över den och omvandlade Talvivaara till Terrafame.

Rörelsevinsten för perioden oktober-december var 12,2 miljoner euro, jämfört med en förlust kvartalet innan på 42,5 miljoner euro.

För hela fjolåret uppvisar Terrafame ändå en förlust på 134 miljoner euro.

Omsättningen ökade också under det sista kvartalet i fjol. Både produktionen av nickel och zink ökade vid gruvan.

Sipiläs under?

I mitten av november besökte statsminister Juha Sipilä (C) gruvan i Sotkamo och uttryckte sig då mycket positivt om Terrafames framtid. Han talade till och med om att ett "under hade skett" vid gruvan.

Strax före det - den 11 november - hade regeringen beslutat om ett tilläggsanslag på 100 miljoner euro för gruvan. Det här skulle ge gruvan tilläggstid att hitta en finansiär.

Sipiläs uttalande om att ett under hade skett fick De gröna att rikta skarp kritik mot regeringen som stöder en verksamhet som enligt partiet är olönsam och som förstör miljön.

Som känt ledde Sipiläs eventuella jäv i fråga om Terrafame till en besvärsprocess som delvis pågår fortfarande. Det handlar om företaget Katera Steel som ägs av Sipiläs släktingar och som fick en stororder av Terrafame.

Läs också:

Talvivaara får tilläggsfinasiering av staten
Terrafames framtid är ljus
Vem ska rädda Talvivaara?

Diskussion om artikeln