Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

ECB ändrar varken på räntor eller stödköp

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 17:03.
Europeiska centralbankens ECB:s högkvarter i Frankfurt.
Bild: EPA/BORIS ROESSLER

Europeiska centralbanken har vid sitt möte i dag beslutat lämna räntorna oförändrade. Styrräntan är 0,00 procent och depositionsräntan är -0,40 procent.

ECB-chefen Mario Draghi uppmanade dem som ser kritiskt på stimulanspolitiken att vänta tills man har en ordentlig återhämtning i eurozonen.

- En återhämtning i hela eurozonen är i allas intresse, inklusive Tysklands, sade Draghi under en presskonferens i dag. ECB:s stimulanspolitik har kritiserats bland annat av Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Brist på reformer

Draghi anser fortfarande att de strukturella reform den ekonomiska återhämtningen i eurozonen dämpas av bristen på strukturella reformer.

Europeiska centralbankens råd räknar med att bankens viktigaste räntor kommer att förbli på nuvarande eller lägre nivåer under en längre tidsperiod. Det här kommer att pågå minst lika länge som bankens stödköp av statsobligationer och andra tillgångar kommer att fortsätta.

ECB bekräftar i ett pressmeddelande att köpen av tillgångar kommer att fortsätta på nuvarande nivå åtminstone fram till slutet av mars i år. Stödköpen uppgår för närvarande till 80 miljarder euro per månad.

Från och med april 2017 ska banken köpa tillgångar för 60 miljarder euro per månad. Det här pågår fram till slutet av december 2017 eller längre än så.

Sparare hör till förlorarna

Kritiker i Tyskland hävdar att de låga räntorna straffar tyska sparare.

De reella räntorna för många sparare i Tyskland är enligt nyhetsbyrån Reuters negativa vilket bedöms kunna leda till ökat stöd för det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland.

Parlamentsval hålls i Tyskland i höst.

Artikeln uppdaterades med kommentarer av ECB-chefen Draghi och detaljer om Tyskland 19.1.2017 kl 17:03.

Diskussion om artikeln