Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katerina Janouch - Sveriges mest omstridda person?

Från 2017
Uppdaterad 19.01.2017 23:20.
Porträttbild av författaren Katerina Janouch.
Bildtext Katerina Janouch på bokmässan i Göteborg 2016.
Bild: Patrik C Österberg / IBL

- Jag gav min bild av Sverige i dag, och jag ångrar ingenting. Det säger författaren Katerina Janouch, som blivit Sveriges mest omdebatterade person efter en intervju på tjeckisk webb-TV.

I intervjun sade hon bland annat att det finns områden i Sverige dit polisen inte vill gå, och att hon tycker lagförslag om att civilbefolkningen ska kunna försvara sig med vapen är intressant. Hon sa att hon själv lärt sig att skjuta och att hon inte längre känner sig säker i Sverige.

Hon sade mycket annat också, men det är de här negativa bilderna av ett otryggt Sverige, där lag och ordning är på fallrepet, som väcker känslor.

Det måste finnas balans

Katerina Janouch

- Jag anser att multikultur är bra, det underströk jag också i den tjeckiska intervjun. Men det måste finnas en balans mellan människor i samhället. Det blir inte bra om vi inte på ett vettigt sätt kan ta hand om dem som kommer hit, säger Janouch, och menar att Sveriges invandringspolitik tidvis varit direkt ansvarslös.

En svensk tiger

Reaktionerna på Janouchs uttalanden lät inte vänta på sig. Kolumnister, journalister och politiker har skrivit debattinlägg så pennorna glött och till och med statsministern uttalade sig häromdagen. Stefan Löfven kallade i Aftonbladet Janouchs uttalande "väldigt konstigt", och menade att det i världen finns en stark tilltro till den nordiska välfärdsmodellen.

En bokhandel har man i protest plockat bort Katerina Janouchs böcker från försäljningshyllorna, och förlagen har tagit avstånd från sin författares uttalanden.

Katerina Janouch själv säger att debatten som uppstått är ett praktexempel på talesättet "en svensk tiger".

- När det finns problem som man inte tycker om så tiger man och hoppas det går över. Men det gör inte jag. Inget försvinner av att man inte låtsas om det. Fram med trollen i ljuset, säger jag! För att kunna lösa ett problem, måste man först identifiera problemet och våga se på det nyktert.

Det är inte bra att kvinnor ändrar sitt beteende

Katerina Janouch

Vad är det då som enligt Janouch är på tok i Sverige?

Janouch hänvisar till färsk forskning som visar att var tredje kvinna i Sverige känner sig otrygg. Att kvinnor ändrar sitt beteende, att de till exempel inte går ut på stan på samma sätt längre.

- Det är inte bra om kvinnor inte kan leva ett sådant liv de vill. Det är inte bra för invandrarkvinnorna heller! Det finns till exempel ett stort hedersförtryck i Sverige, som vi tiger om, säger Janouch. Där är både kvinnor och män offer, både flickor och pojkar styrs av regler som strider mot demokrati och ett sekulärt samhälle.

Om man inte tycker som klicken riskerar man att bli utfryst.

Katerina Janouch

Och hon tillägger att rädslan för att påtala uppenbara problem lett till att misstroendet mot media vuxit.

- Folk upplever att media inte talar sanning, hävdar Katerina, och säger att folk börjar bli trötta på det politiskt tillrättalagda. Själv är hon långt ifrån politiskt korrekt.

- Om man inte tycker som "klicken" så riskerar man att bli utfryst. Då misstänkliggörs man och kan förlora sitt arbete. Ingen vill bli den där personen som folk ser snett på. Det är en social stigmatisering och ingen vill råka ut för det. Men jag fullständigt skiter i det, säger Katerina Janouch.

Återställ lag och ordning

Hur skulle hon då göra Sverige bättre?

- Vi måste återställa lag och ordning. Vi måste integrera folk bättre, och vi måste få kvinnorna med i integrationen. Nu sitter ju många invandrarkvinnor hemma och lär sig inte ens språket, säger hon och tillägger att de långa väntetiderna för asylbeslut är direkt skadliga för samhället.

- Om man tar in en massa människor är det ansvarslöst att inte kunna ta hand om dem. Att ha folk att sitta i limbo och vänta på beslut i i månad efter månad, utan att de ha någonting vettigt att göra på dagarna ställer till med sociala problem. Vill vi ha ett inkluderande samhälle måste vi se till att alla får bidra, och det snabbt. Allt annat är direkt människofientligt.

I Obs debatt författaren Katerina Janouch, professor Henrik Meinander, fredsforskaren Tarja Cronberg och statsvetaren Robert Eklund. Se hela avsnittet!

Diskussion om artikeln