Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Tovningstips

Från 2017
Uppdaterad 10.10.2018 15:48.
Ull i olika färger
Bildtext Ull i olika färger.
Bild: Yle/Lee Esselström

Är du nyfiken på tovning? Här har jag samlat inspiration och artiklar med beskrivningar på en mängd olika sätt att tova och olika produkter man kan göra, varsågod!

Tovning är en mycket gammal hantverksteknik. De äldsta filtfynden härstammar från Asien och det finns många gamla historier om hur ull filtat sig. En av dem går så långt tillbaka som till Noaks ark där fåren sägs ha lämnat efter sig en filtad matta. Den går ut på att fåren stod trångt och varmt och fick lite mat och tappade ullen på golvet, där de sedan stampade runt och dessutom urinerade. Den här historien berättar samtidigt hur filt görs, genom bearbetning och tillsatts av alkalisk vätska.

Vill man nu inte vara så hysterikst historisk att man använder urin så kan man tova med vatten och såpa, för hand eller låta en tvättmaskin göra jobbet. Och vill man inte tova vått så kan man tova torrt med en nåltovningsnål istället. Det är ett betydligt senare påfund.

På Strömsö har det tovats en hel del genom åren och eftersom tovningstips kom på fjärde plats i omröstningen om vad ni vill se i Strömsö våren 2017 (se den artikeln här ) har jag nu samlat ihop våra olika tovningsprojekt i denna samlingsartikel. Klicka på länkarna till de projekt eller tekniker som intresserar dig och låt dig inspireras!

Våt tovning

Tovat sittunderlag i vinterlandskap
Bildtext Tovat sittunderlag.
Bild: Yle/Lee Esselström

Det här sittunderlaget är tovat med rullteknik. Jag använde såpa och vatten och en bambugardin. Läs mer om sittunderlag. Den här tekniken lämpar sig utmärkt om man vill tova stora och tjocka filtbitar för olika ändamål. Istället för att tova med en bambugardin kan man tova mindre och tunnare bitar med t.ex. en liten bambuduk. Man också tova olika slags mönster.

En grön tovad ring med en lila boll
Bildtext En tovad ring.
Bild: Yle/Lee Esselström

Den här tovade ringen består av tre olika delar och tovningssätt. En tovad boll, en tovad platta och ett tovat garn eller snöre. Läs mer om hur man gör en ring eller tips för de tovade delarna i den artikeln.

Nåltovning

Man kan också tova torrt, utan vatten och såpa. Då använder man istället en speciell nål. Nåltovningsnålen har små hack som fastnar i ullens fibrer och drar dem om varandra så att de hålls ihop. Med den här tekniken kan man skapa små detaljer. Många använder den här tekniken för tredimensionella arbeten och små figurer och skulpturer. Här kommer några nåltovningsprojekt som passar för nybörjare och barn. Det underlättar arbetet om man använder ett nåltovningshandtag som rymmer tre nålar. Med ett nåltovningshandtag kan man vara betydligt mer effektiv om man t.ex. ska tova ytor eller områden som inte ska ha fina detaljer.

En nåltovad ros
Bildtext Nåltovad rosenbrosch
Bild: Yle/Lee Esselström

Rosen är nåltovad och består av flera delar som sedan tovats ihop med en nål. Läs mer om den här.

Tovade hjärtan på rad med träkulor emellan.
Bildtext Nåltovade hjärtan
Bild: Yle/Lee Esselström

Ett bra första nåltovningsprojekt är att nåltova med stöd av en pepperkaksform. Så har jag gjort hjärtana. Ett hjärta blir en fin brosch med en säkerhetsnål på baksidan. Man kan också trä dem på rad till en girlang eller varför inte göra en barnvagnsmobil. Barnvagnsmobilen med nåltovade hjärtan hittar du instruktioner till här.

Tova i tvättmaskin

Ibland händer det att man tvättar sin ylletröja för varmt i tvättmaskin. Sörj inte över det - den filtade tröjan är ett utmärkt material för nya produkter. Man kan till och med avsiktligt ta hjälp av tvättmaskinen för att tova stickade produkter eller varför inte tova bollar med hjälp av strumpbyxor som i ringen, här ovan.

Använder man garn som tovar sig så kan man sticka stora tofflor, vantar, väskor eller vad man vill och sedan tova i tvättmaskinen. Då har man större kontroll över slutresultatet, även om det kan krävas lite testande innan man hittar rätt storlek. Ett tips är att man tar ut arbetet ur maskinen och formar det, innan man låter det torka.

Handledsvärmare
Bildtext Handledsvärmare av en gammal tovad tröja.
Bild: YLE/Strömsö

Handledsvärmare är sköna att ha till hands och det här måste vara en av världens enklaste modeller. Delar av ärmar från en tovad tröja fick lite dekoration - läs mer om dem här. Jag har gjort benvärmare, vantar, mössor och kjolar av maskintovade ylletröjor. På en del av dem har jag dessutom fäst reflex så man syns i mörkret samtidigt som man håller sig varm.

Fler tovningstips från Strömsö hittar du i artikellänkarna här nedan.

Läs mer om tovning i "Tova - gammal teknik på nytt sätt" av Gunilla Paetau Sjöberg 1994 och "Tovning med såpa och filtnål" av Karin Neuschütz 2007.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln